Budoucnost je ve spolupráci s pravoslavím

7.9.2010 

?Silné pravoslaví je i naším zájmem,? říká p. Igor Kovalevsky, generální sekretář Ruské biskupské konference. V rozhovoru pro deník Nězavisimaja Gazeta zdůraznil, že minoritní katolická komunita v Rusku se může dobře rozvíjet jedině ve spolupráci s pravoslavím. ?Učení obou církví je v mnoha ohledech téměř stejné a ?jediným podstatným rozdílem je role papeže, římského biskupa?. Hlavní problém dneška vidí ve ztrátě křesťanské identity Evropy nebo, jak řekl, v její ?protináboženskosti?.

Pokud jde o stále diskutované setkání papeže s moskevským patriarchou, p. Kovalevsky potvrzuje postoj vyjádřený pravoslavnou církví: ?Ani katolíci ani pravoslavní si nepřejí pouze formální setkání. Jak k němu dojde je věcí Boží vůle.?

Většina ruských katolíků žije v Moskvě. Ani v hlavním městě ale není jejich situace nejlepší, naznačuje p. Kovalevsky. 50 tisíc katolíků má k dispozici pouze dva kostely a třetí ve výstavbě. ?To je náš hlavní problém v hlavním městě, vypráví p. Kovalevsky. Do revoluce v roce 1917 byl v Moskvě kostel sv. Ludvíka a farnost Svatých apoštolů Petra a Pavla, ta byla ovšem zkonfiskovaná a jako nové místo kultu vznikl kostel Neposkvrněného početí, dnes naše katedrála. Kostel sv. Petra a Pavla byl privatizován a soud tento akt uznal za legitimní.? Moskevští katolíci jsou většinou ruští občané, nejčastěji polského, německého nebo litevského původu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.