Indická katolická církev pořádá každoročně Den dívek

9.9.2010 

Indická církev si na včerejší svátek narození Panny Marie připomínala utrpení milionů indických žen. Den dívek je odsouzením diskriminace žen v indické společnosti. Indie je na jednom z posledních míst co do růstu ženské populace kvůli selektivním potratům ve prospěch mužských plodů. ?Všechny formy porušování práv dívek musí být odstraněny jak v celé společnosti tak v rodinách?, vyzvala znovu Indická biskupská konference v prohlášení ke Dni dívek.

Zpráva Fondu dětí při OSN z roku 2006 uvádí, že se v Indii denně narodí 71 tisíc dětí a z toho je pouze 31 tisíc holčiček, na tisíc chlapců tak připadá pouze 882 dívek. Podle světových proporcí připadá na 954 narozených chlapců 1 000 děvčátek, takže by se každý den mělo narodit nejméně 38 tisíc dívek. Z tohoto poměru se usuzuje, že denně v Indii dochází k 7 tisícům selektivních potratů ženských plodů a k zabíjení novorozenců ženského pohlaví. Nehledě na to, že zákon tuto praxi trestá, je v Indii velmi rozšířena kvůli tomu, že je mužům přikládán větší význam.

Diskriminace pokračuje i po narození. Jen 67,7% dívek ve věku mezi 15 a 24 let se tu dostane vzdělání a přibližně 40% vdaných žen trpí domácím násilím.

Sestra Lilly Francis, z Rady pro ženy při Indické biskupské konferenci, zdůrazňuje, že vláda, společnost a církev musí na ochranu žen a zejména mladistvých dívek rozvinout účinnou strategii. Řeholnice ujistila, že církev neustále bojuje proti diskriminaci žen a snaží se prostřednictvím vzdělávacích projektů, vytvářením pracovních míst a psychologickou a duchovní podporou v případě potratu či znásilnění, vytvářet jiný pohled na ženu.

Sestra Lilly vyzvala vládu, aby přijala přísná opatření proti selektivním potratům, zabíjení novorozenců, nuceným sňatkům, prostituci a zaměstnávání mladistvých.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.