Skotská episkopální církev zavádí ?genderovou? cenzuru jazyka

9.9.2010 

Za prázdný diktát módních trendů, označují konzervativněji zaměření věřící skotské episkopální církve rozhodnutí svých představených vyloučit z jazyka církve veškerá místa, kde se o Bohu mluví jako o mužské osobě. ?Je to věc politické korektnosti. Neříkáme, že Bůh není mužského pohlaví. Říkáme, že stejně tak je i ženského. Snažíme se najít jazyk, který dovolí odpovídajícím způsobem popsat nepopsatelné...,? prohlásili episkopální biskupové na svém nedávném synodu.

Extrémní ústupky genderové ideologii působí skotským episkopálům nemalé potíže, zejména proto, že Bible je plná odkazů na Boha jako na Pána. Podobně jako schválení kněží-žen a kněží-deklarovaných homosexuálů je rozhodnutí posledního synodu pro mnohé věřící důvodem k opouštění této protestantské církve.

Skotská episkopální církev (Scottish Episcopal Church) patří do rodiny anglikánských komunit. V 17. století se vydělila jako odnož národní Skotské církve. V současnosti se k ní formálně hlásí 7% Skotů, praktikujících je jen 1%, tzn. 350 tisíc obyvatel. Pro srovnání ke katolické církvi ve Skotsku se hlásí 16% obyvatel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.