Ve Velké Británii roste zájem o návštěvu Benedikta XVI.

11.9.2010 

Ve Spojeném království Velké Británie roste zájem o návštěvu Benedikta XVI. Nepřívětivé hlasy jsou mediálně mnohem hlučnější nežli skutečné pocity obyvatelstva. Takové je mínění organizátorů jak ze strany církve, tak státu. Poukázal na to během včerejší tiskové konference vatikánský tiskový mluvčí O. Federico Lombardi. ?Událost se těší mimořádnému zájmu a pozornosti ? řekl O. Lombardi s uvedením výsledků několika průzkumů veřejného mínění v Británii ? a není tudíž sebemenší důvod dělat si nějaké starosti. Nevraživost vůči papeži je prvkem zcela minoritním. Protipapežské manifestace byly vždycky i při jiných papežských cestách. V případě Velké Británie má tento aspekt trochu větší rozsah, protože zde působí několik skupin s výslovně ateistickým či protipapežským programem, což normální pro tak pluralitní společnost jako ta britská. Velice je očekávána především páteční (17.září) promluva Benedikta XVI. ve Westminster Hall o poslání církve v dnešní společnosti. Je to příznivě naladěná církev, která se neprezentuje nepřátelsky, ale nabízí společnosti svůj pozitivní vklad zejména prostřednictvím svých výchovně-vzdělávacích a charitativních institucí.?

Bude to však především beatifikace kard. Newmana, která se bude konat v neděli 19. září a kterou dostane papežská návštěva svůj plný význam. Mimo jiné také tím, že Svatý otec chtěl učinit výjimku ze zavedeného pravidla a obřad blahořečení, který obvykle přenechává příslušné vatikánské Kongregaci, bude slavit osobně poblíž místa, kde byl kard. Newman pohřben.

?Tento Angličan, kterého papež označil za ?skutečného velikána?, oplývajícího ?laskavou moudrostí? a za příklad ?integrity a svatosti života?, je spolu se svými spisy pramenem inspirace pro církev a společnost v mnoha částech světa a ztělesňuje nejpřesvědčivějším způsobem hlubokou syntézu křesťanské víry a britské mentality, jakož i její neustálou plodnost pro svět dneška i zítřka.?

Řekl O. Lombardi při včerejší prezentaci programu apoštolské cesty Benedikta XVI. do Spojeného království Velké Británie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.