Papežský nuncius požádal o milost pro odsouzence k trestu smrti v USA

11.9.2010 

Guvernérovi státu Kentucky, Stevu Beshearovi byl doručen dopis apoštolského nuncia ve Washingtonu, arcibiskupa Pietra Sambiho, v němž jménem Svatého otce žádá, aby byl změněn trest smrti pro Gregoryho Wilsona, k jehož vykonání má dojít 16. září.

List guvernérovi předal ve čtvrtek arcibiskup Louisvillu, Joseph Kurtz, a Marian McClure Taylor, výkonný ředitel Rady církví v Kentucky. Wilson byl odsouzen v roce 1988 za únos, znásilnění a vraždu. V současné době bylo na tribunál apelováno, aby popravu zastavil a bylo dokončeno vyšetřování jeho tvrzení o mentální retardaci a provedeny testy DNA. Arcibiskup Louisvillu, jehož slova citovala agentura Zenit, vyjádřil přání, aby převládlo ?milosrdenství, které brání společné dobro společnosti, ctí spravedlnost a slouží nejvyššímu cíli a klade stranou nenávratný prostředek trestu smrti. Milosrdenství je jediná možnost jak uzdravit a dát naději.?

Apel nuncia v USA je příkladem toho, o čem hovořil mluvčí Svatého Stolce otec Federico Lombardi, když na začátku týdne komentoval případ iránky Sakineh odsouzené k ukamenování. Otec Lombardi zdůraznil, že ?postoj církve k trestu smrti je dobře znám?, a že Svatý stolec v podobných humanitárních případech vystupuje nikoli prostřednictvím sdělovacích prostředků, ale za pomoci řádných diplomatických kontaktů.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.