Kard. O´Brien: V BBC panuje konsens intolerance vůči křesťanství

13.9.2010 

Veřejnoprávní média ve Velké Británii neposkytují objektivní informace o katolicismu a papežovi. Skotský primas, kard. Keith Michael Patrick O´Brien, varuje, že průměrný Brit se vůbec nedozví pravdu o průběhu návštěvy Benedikta XVI. a o jeho poselství. BBC se nechává vést předsudky a dovoluje projevy netolerance vůči křesťanství, uvedl.

Kardinál O´Brien označil přístup BBC za radikálně sekulární a sociálně-liberální. Postoj oficiálních médií k církvi přirovnal ke způsobu, jakým v roce 1980 předpojatě referovali o konzervativní straně. Obvinil společnost ze špinavé práce, zaměřené na prezentaci církevních skandálů v kontextu blížící se návštěvy.

Kromě toho s politováním připomněl, že za posledních 20 let BBC snížila o 15% podíl náboženských pořadů na vysílání. Jak řekl, obsah zbývajících lze stěží považovat za vyvážený, kvůli přehnaně zdůrazněné roli ateistického prof. Richarda Dawkinsa. Podle kard. O´Briena můžeme důvodně mluvit o marginalizaci křesťanské vize světa v oficiálních britských médiích. Potvrzuje to i podrobné zkoumání zpráv BBC, které podnikla místní církev a které ukazuje důsledně protikřesťanské tendence. Skotský primas proto uzavírá, že uvnitř BBC existuje konsens intolerance vůči křesťanství. Jako příklad uvedl program, který bude vysílán 15. září, den před zahájením papežské návštěvy. Jeho tématem bude pedofilie v církvi a jeho autorem je Mark Dowd, homosexuál a bývalý dominikán. BBC kardinálova obvinění odmítá. Popírá zejména, že by v jejích programech docházelo k marginalizaci křesťanství. V souvislosti s Markem Dowdem tisková mluvčí uvedla, že je pouze z jedním z moderátorů, kteří ve svých programech věnují zprávám spojeným s papežskou návštěvou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.