Arcib. Migliore: Teologické myšlení, zkušenost Boha a svědectví nelze oddělovat

14.9.2010 

?Mezi smyslem a ne-smyslem lidské existence. Teologická odpověď na základní otázky současného člověka? ? tak je nadepsán VIII. kongresu polských teologů zahájený včera v Poznani pod patronátem Vědecké rady polského episkopátu a Teologické fakulty univerzity Adama Mickiewicze.

Cílem konference je reflektovat otázky, které si kladou lidé všech časů a kultur: ?Kdo jsem? Odkud jdu a kam směřuji? Proč existuje zlo? Co mě čeká po životě?? Výběr tématu se inspiroval encyklikou Jana Pavla II. Fides et ratio, která označuje za jeden z nejpříznačnějších rysů naší situace právě ?krizi smyslu? (81). Krize má původ mimo jiné v odmítnutí Boha jako garanta trvalých a neměnných hodnot.

První plenární zasedání nabídlo referáty zahraničních hostů i polských teologů. S přednáškou na téma ?Křesťanská antropologie jako odpověď na otázky naší doby? vystoupil biskup Gerhard Müller, prof. P. Hans Waldenfels odpovídal na otázku ?Kde je Boží moudrost v dnešní historii lidstva?? a prof. o. Zdzisław Kijas OFM Conv se ptal ?Kým je člověk ve světle tajemství stvoření?.

Na foru kongresu vystoupil také nový apoštolský nuncius v Polsku, arcibiskup Ceslestino Migliore. Připomněl koncept ?intelektuální lásky?, k níž vybízí Benedikt XVI. Jak vysvětlil jde o ?lásku k pravdě a v pravdě?, o níž lze mluvit jen u těch teologů, jejichž myšlení vychází z vnitřní zkušenosti Boha a doprovází je svědectví života. Zvlášť podstatné je to v postmoderní společnosti žijící výlučně přítomným okamžikem a redukující náboženství na jednu z mnoha životních možností.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.