Úsilí církve zajišťovat bezpečnost dětí musí být uznáno

18.9.2010 

Promluva Benedikta XVI. k pracovníků ochrany dětí, Londýn

Drazí přátelé,
Jsem rád, že mám možnost pozdravit vás, kteří zastupujete četné odborníky dobrovolníky zodpovědné za ochranu nezletilých v církevním prostředí. Církev má dlouhou tradici péče o děti již od prvních let života až do dospělosti. Následuje tak příklad citů Krista, jenž žehnal dětem, které mu přinášeli a svým učedníkům vštěpoval, že kdo je jako dítě, tomu patří nebeské království. Vaše práce, které se věnujete podle doporučení, vypracovaných nejprve ve zprávě ?Nola report? a potom ?Cumberlgeho? komisí, nabízí vitální přínos tvorbě bezpečného prostředí pro mládež. Pomáhá zajistit, aby zavedená preventivní opatření byla účinná, aby byla pozorně dodržována a aby jakékoli obvinění ze zneužití bylo projednáno rychle a spravedlivě. Jménem mnoha dětí, kterým sloužíte, a jejich rodičů, bych vám chtěl poděkovat za dobrou práci, kterou jste v tomto sektoru vykonali a nadále konáte.

Je politováníhodné, že v tak výrazném rozporu s dlouhou tradicí církevní péče o děti, docházelo k jejich zneužívání a špatnému zacházení ze strany některých kněží a řeholníků. Všichni jsme si mocně uvědomili, že je nutné děti chránit a vy představujete důležitou část rozsáhlé odpovědi církve na tento problém.

Třebaže nikdy není důvod k samolibosti, je třeba připustit to, co bylo učiněno. Úsilí církve zajistit bezpečnost dětí a nezletilých v této zemi i jinde, zejména v posledních deseti letech, a prokazovat jim veškerý respekt během období jejich dospívání, si zaslouží uznání. Modlím se, aby vaše velkodušná služba napomohla k zesílení atmosféry důvěry a nového nasazení pro blaho dětí, které jsou tak drahocenným darem Božím.

Kéž Bůh propůjčí plodnost vaší práci a udělí vám všem své požehnání.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.