Zvolen nový předseda Turecké biskupské konference

21.9.2010 

Turecká biskupská konference si v sobotu na svém plenárním zasedání zvolila nového předsedu. Stal se jím arcibiskup Smirny, jedenasedmdesátiletý Ruggero Franceschini. Uřad přebírá po zavražděném mons. Luigim Padovese, apoštolském vikáři Anatolie. Ten byl brutálně zavražděn v tureckém Iškedrunu letos 3. června.

Turečtí biskupové také zvolili nového šéfa Charity Turecko. Na toto místo vybrali arménského pomocného biskupa Istanbulu George Khazzouma.
Mons. Franceschini, který už jednou úřad předsedy Turecké biskupské konference zastával, v rozhovoru pro agenturu Sir uvedl, že ?tuto službu bude vykonávat s velkým klidem,? i když existují ?obrovské problémy?. Malá katolická komunita v Turecku, uvedl, potřebuje materiální i duchovní podporu, aby překonala hrozbu svého zániku. Nechceme, aby k němu došlo a uděláme všechno možné, abychom se mu vyhnuli, prohlásil nový předseda tureckého episkopátu. Potvrdil také přítomnost 5 katolických biskupů Turecka na blížícím se biskupském synodu pro Blízký východ, k jehož přípravě významně přispěl jeho zavražděný předchůdce.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.