Benedikt XVI. dal impuls k zahájení příprav na setkání rodin v Miláně

24.9.2010 

Benedikt XVI. vybízí k reflexi nad místem práce a slavení v životě katolických rodin. Právě to je také tématem VII. světového setkání rodin, které proběhne od 30. května do 3. června 2012 v Miláně. Práce a slavení jsou dvě dimenze lidského života hluboce spojené s životem rodiny, jsou v základu jejího rozhodování, mají vliv na vztahy mezi manžely, rodiči a dětmi, projevují se ve vztahu rodiny ke společnosti a k církvi, píše papež v poselství adresovaném předsedovi Papežské rady pro rodinu, kardinálu Enniu Antonellimu. Právě krize a mylné chápání těchto dimenzí jsou důvodem, proč Benedikt XVI. před rokem na posledním setkání rodin v Mexiku zvolil ?práci a slavení? jako témata, nad nimiž se mají křesťanské rodiny zamýšlet.
?V dnešní době bohužel organizace práce, koncipovaná a realizovaná tak, aby vyhověla konkurečnímu trhu a vedla k maximálnímu zisku, a pojetí slavnosti jako příležitosti k úniku ze skutečnosti a ke konzumnímu vyžití, jsou faktory, které rozkládají rodinu i společnost a podílejí se na šíření individualistického stylu života,? píše Benedikt XVI. v dnes zveřejněném poselství.
V rámci příprav na Světové setkání rodin v Miláně vybízí k zamyšlení nad pracovním časem a pravým smyslem slavení v rodině, zejména nad slavením neděle, která ?je velikonocemi týdne, dnem Páně i dnem člověka, dnem rodiny, společenství a solidarity,? stojí v papežském poselství.

Benedikt XVI. dále podotýká, že setkání nemá zůstat izolovanou událostí, nýbrž vyvrcholením akcí, které budou probíhat na farní, diecézní a národní úrovni. Jako dobré vodítko doporučuje apoštolskou exhortaci Jana Pavla II. Familiaris consortio, od jejíhož vydání uplyne v přístím roce 30 let.
Poselství také upřesňuje program milánského setkání. Pětidenní akce vyvrcholí tzv. ?svátkem svědectví? v sobotu večer a v neděli ráno slavnostní mší svatou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.