Zemřel mons. Fortino. Většinu života strávil dialogem s pravoslavnými o jednotě.

24.9.2010 

Řím - Ve středu večer zemřel v Římě mons. Eleuterio Fortino, podsekretář Papežské rady pro jednotu křesťanů. Dvaasedmdesátiletý mons. Fortino byl knězem italsko-albánské eparchie v Kalábrii, patřil do komunity potomků Albánců, kteří do Itálie utekli v 15. století během otomanské invaze na Balkán. Teologii studoval mimo jiné na Papežské Gregoriánské univerzitě. Od roku 1965 pracoval v Papežské radě (tehdy ještě sekretariátu) pro jednotu křesťanů. Nejprve se jako pozorovatel účastnil poslední fáze II. Vatikánského koncilu. Na starost měl především vztahy s východními církvemi. Byl také sekretářem Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi Katolickou a Pravoslavnou církví. Pohřeb proběhne v neděli ve farním kostele v kalabrijském San Benedetto Ullano, kde žije početná komunita italských Albánců.

Mezi mnohými kondolencemi je také ta od metropolity Gennadia Zervose, zástupce Konstantinopolského ekumenického patriarchátu v Itálii a na Maltě. Ten pro Vatikánský rozhlas na zesnulého krátce zavzpomínal:

?Padesát let jsme spolupracovali. Byl to rozumný, upřímný kněz, chápavý člověk, ušlechtilý, otevřený, svobodný, byl to muž kultury, silný, veliký. Byl plný lásky. Doopravdy hodně pracoval na uskutečňování Boží vůle, na dialogu lásky a na teologickém dialogu. Pro mě to byl přítel. Chtěl, aby se Boží vůle uskutečnila co nejdříve. Byl t očlově kideální pro práci na tomto poli, pro jednotu křesťanů.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.