Benedikt XVI. o pastoraci v poutních místech

27.9.2010 

?Poutní místa jsou ?majáky lásky?, kde potkáváme Boha, který nás na naší cestě nenechává nikdy samotné,? píše Benedikt XVI. v poselství k účastníkům II. Světového kongresu pastorace poutníků a poutních míst, který dnes začal v Santiagu de Compostela. Téma kongresu ?Vešel tedy dovnitř, aby zůstal s nimi? je vzato z Lukášova evangelia o cestě učedníků do Emauz. Kongres zahájil předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů, arcibiskup Antonio Maria Vegliò.

?Poutní místa musejí být majáky lásky, určené těm méně šťastným prostřednictvím konkrétních děl solidarity a milosrdenství a stálou ochotou naslouchat,? vyzval Svatý otec ve svém poselství a prozradil také, že od počátku svého pontifikátu chtěl svou službu žít jako poutník, který prochází cesty světa s nadějí a prostotou.? Při této pouti chce nést na rtech a v srdci spásné poselství Vzkříšeného Krista a utvrzovat bratry ve víře. Jako znamení tohoto svého poslání je proto v jeho papežském znaku mimo jiné i mušle poutníků. Mimoto připomíná, že on sám zanedlouho vykoná pouť do Santiago de Compostela, kde se kongres o pastoraci poutníků koná.
V této době, kdy jsme více než dříve voláni evangelizovat náš svět, je zanedbáváno bohatství, které vyvěrá z putování na poutní místa. ?Narozdíl od tuláka, jehož kroky nemají přesný cíl, poutník jej má vždycky před sebou, i když si ho někdy není plně vědom,? konstatuje papež v poselství. Cílem není nic jiného než setkání s Bohem skrze Ježíše Krista, v němž najdou odpověď všechny naše naděje.? Odtud plyne význam slavení eucharistie, kterou lze považovat za vyvrcholení pouti.
Svatý otec také připomněl návštěvníkům, že poutní místa jsou místa posvátná a proto je třeba se na nich chovat zbožně, slušně a s úctou. Na konec poselství k účastníkům II. Světového kongresu pastorace poutníků a poutních míst Benedikt XVI.zdůraznil, že putování do svatyň je vhodná příležitost, jak vzbudit v návštěvnících touhu sdílet s ostatními nádhernou zkušenost, že jsme milováni Bohem, a přijmout výzvu, abychom o této lásce vydávali ve světě svědectví.

Arcibiskup Vegliò ve své zahajovací řeči zase připomněl, že církev by měla umět využít příležitostí jako jsou pouti k ?hlásání evangelního poselství a snaze vést lidi ke Kristu?. V jeho promluvě nechyběl také důraz na přítomnost náboženství ve veřejném prostoru v dnešní sekularizované době. Problém náboženské lhostejnosti spočívá, podle předsedy Papežské rady pro pastoraci migrantů v tom, že dnešní člověk nevidí odpověď svého života v Kristu, protože nehledá odpovědi a neklade si otázky o bytí?. Poutě jsou tedy velkou příležitostí k setkání se s Kristem, ve kterém nalezneme všechny odpovědi našeho života.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.