Sicilie je poseta mariánskými svatyněmi

3.10.2010 

Benedikt XVI. před Angelus, Palermo

Drazí bratři a sestry,
V této chvíli hlubokého společenství s Kristem, který je živý přítomen mezi námi a s námi, je pěkné obrátit se jako církevní rodina v modlitbě na Jeho a naši matku, Neposkvrněnou Pannu. Sicílie je poseta mariánskými svatyněmi a já se na tomto místě duchovně cítím uprostřed této zbožné ?sítě?, která spojuje všechny města a obce ostrova.

Rád bych svěřil Panně Marii všechen Boží lid, který žije v této milované zemi. Buď rodinám oporou v lásce a výchovném nasazení; dej plodnost zárodkům povolání, které Bůh hojně rozsévá mezi mladými; dodej odvahu ve zkouškách, naději v těžkostech a nový rozlet v konání dobra. Madona ať potěší všechny nemocné a trpící, a pomáhá křesťanským společenstvím, aby v nich nikdo nebyl odsouván stranou nebo zbídačován, ale každý, zejména ti nejmenší a nejslabší, aby se cítili přijímáni a doceňováni.

Maria je vzorem křesťanského života. Ji především prosím, aby vám dala kráčet čile a radostně cestou ke svatosti ve stopách mnoha zářivých svědků Krista, dětí sicilské země. V této souvislosti bych rád připomněl, že dnes dopoledne byla v Parmě beatifikována Anna Maria Adorni, která byla v 19. století příkladnou manželkou a matkou, ovdověla a věnovala se charitě, zejména ženám ve vězení a v různých těžkostech, a založila za tím účelem dva řeholní instituty. Matka Adorni byla pro svou ustavičnou modlitbu nazývána ?živým Růžencem? a těší mne, že na to mohu poukázat na počátku měsíce, který patří posvátnému růženci. Denní meditace Kristových tajemství ve spojení s rozjímající Pannou Marií ať nás všechny posílí ve víře, naději a lásce.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.