Benedikt XVI. na setkání s mládeží Sicílie: mafie je cesta smrti

4.10.2010 

Včerejší návštěvu Benedikta XVI. na Sicílii završilo setkání s mladými lidmi a s rodinami. Právě jejich regionální kongres byl důvodem, proč se papež do Palerma vydal. Benedikt XVI. se ve své promluvě zaměřil na význam rodiny pro uvádění mladého člověka do hloubky víry a hledání smyslu života. Za příklad uvedl život Kláry Badano, blahořečené 25. září v Římě

?Klára se narodila roku 1971 a zemřela na nevyléčitelnou nemoc roku 1990. Devatenáct let života, lásky a víry. Poslední dva roky byly také plné bolesti. Vždy však v lásce a světle, světle, jež kolem sebe šířila a jež vycházelo z nitra: z jejího srdce naplněného Bohem! Jak je to možné? Jak může 17- 18 letá dívka snášet takovéto lidsky beznadějné utrpení a šířit kolem lásku, klid, pokoj a víru? Zcela zřejmě jde o dílo Boží milosti, ale tato milost byla také připravována a doprovázena lidskou spoluprací. Samozřejmě spoluprací samotné Kláry, ale také jejích rodičů a jejích přátel.?

Benedikt XVI. vyprávěl shromáždění o setkání s rodiči bl. Kláry, s nimiž se setkal minulou středu (29. září). Právě oni, podotkl papež, předali dceři plamen víry a díky nim tento plamen nevyhasl ve chvíli zkoušky, jakou byla pro celou rodinu nevyléčitelná Klářina nemoc.

?Drazí přátelé, to je první poselství, které vám chci předat: vztah mezi rodiči a dětmi ? jak víte ? je základem. Avšak nejenom kvůli tradici, o níž vím, že ji Sicilané velmi ctí. Jde o něco víc. Něco, co nás učil Ježíš: jde o pochodeň víry, která se předává z generace na generaci, onen plamen, který je přítomen také při obřadu křtu, když kněz říká: ?Světlo Kristovo, ?velikonoční znamení? plamen, který je stále třeba živit?.?

Právě ve vztahu k rodičům, kteří jsou prvními spolupracovníky Boha v předávání života a víry, klíčí v malém člověku první zárodek smyslu života, pokračoval Svatý otec v promluvě k mladým Sicilanům. Připomněl příklady jejich krajanů, mladých svědků lidské spolupráce s Boží milosti, a povzbudil shromážděné, aby s odvahou vzdorovali zlu, včetně mafie:

?Drazí mladí ze Sicílie, buďte stromy, které zapouštějí kořeny do ?řeky? dobra! Nemějte strach odporovat zlu! Společně budete jako les, který roste možná potichu, ale má schopnost nést plody, nést život a obnovovat z hloubi vlastní zem! Nevěřte sugescím mafie, jež je cestou smrti, neslučitelnou s evangeliem, jak vaši biskupové tolikrát řekli a říkají!?

Rodiny věřících tvoří ?malé církve?, které musí být zasazeny do ?velké Církve?, totiž do rodiny Boží, vytvářené Kristem, řekl papež shromážděným. Benedikt XVI. zmínil také těžkosti mladých a rodin na italském jihu a připomněl postavu P. Pina Puglisiho, zavražděného mafií. Závěrečná slova však byla ve znamení naděje:

Děkuji Bohu, že jsem se s vámi setkal, protože kde jsou mladí a rodiny, které volí cestu evangelia, tam je naděje. A vy jste znamením naděje nejenom pro Sicílii, ale pro celou Itálii. Přinesl jsem vám svědectví o svatosti a vy mi nabízíte svoje: tváře tolika mladých lidí této země, které milují Krista evangelní radikalitou; vaše tváře samotné jsou jako mozaika! To je největší dar, který jsme obdrželi: být církví, být v Kristu znamením a nástrojem jednoty, pokoje a pravé svobody. Nikdo nemůže nám tuto radost vzít! Nikdo nám nemůže vzít tuto moc! Odvahu, drazí mladí a drahé rodiny Sicílie! Buďte svatí! Ve škole Mariině, naší Matky, se dejte plně k dispozici Bohu, nechte se utvářet jeho Slovem a jeho Duchem, a buďte nadále a vždy solí a světlem této své milované země.?

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. k mládeži je ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.