Arcibiskup Duka o situaci české rodiny ve srovnání s Evropou

4.10.2010 

V chorvatském hlavním městě včera skončilo plenární zasedání Rady evropských biskupských konferencí (CCEE). Jeho hlavním tématem byl demografický propad Evropy a situace rodiny na Starém kontinentu. V Evropě se totiž rodí o více než tři čtvrtě milionu (774 000) dětí méně než před 26 lety. Nízká porodnost, s indexem plodnosti 1,38 dětí na jednu Evropanku, zdaleka nepostačuje k zajištění přirozené výměny generací. Jako předseda České biskupské konference se letos poprvé plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí účastnil také nový pražský arcibiskup Dominik Duka. Ten našemu rozhlasu odpověděl na otázku, jak si stojí česká rodina v porovnání s ostatní Evropou?

?Myslím, že česká rodina se příliš neliší od rodin ve většině evropských zemí. Díky Bohu, za posledních sedm let se díky silnějším ročníkům zvýšila i natalita v našem národě. Zcela jistě, když se díváme na mapu České republiky, můžeme pozorovat, kde jsou nábožensky výrazně silnější tradiční kraje. Což se také projevuje tím, že na venkově nedošlo k uzavření škol díky určitému přírůstku obyvatelstva. A podobně můžeme pozorovat a pozoroval jsem to při návštěvách v Královéhradecké diecézi při církevních slavnostech a také při biřmování, že je viditelná přítomnost malých dětí a budoucích maminek v kostele. Myslím tedy, že jistým způsobem můžeme být Pánu Bohu vděční. Otázka určité generační nerovnováhy však ohrožuje Evropu a je to také jedna z příčin hospodářské krize a musíme si také přiznat, že po několika letech se vlastně situace vrátí do méně příhodných čísel, protože ročníky budoucích maminek budou oslabeny.?

Dalším tématem, kterému se plenární zasedání Rady evropských biskupských konferencí věnovalo, byl dialog s evropskými institucemi. Jak ho hodnotíte? Co by se na něm mohlo zlepšit?

?Vzhledem k tomu, že v úřadě pražského arcibiskupa budu 10. října jeden semestr, půl roku, nemohu přímo říci, že by Hradec Králové bylo místo, kde bych byl v příliš velkém kontaktu s evropskými institucemi. Můj kontakt, především s parlamentem, s evropskými poslanci, byl také dán tím, že bývalý primátor města Hradce Králové je europoslancem. Čili z tohoto hlediska jsme měli poměrně dost častý kontakt. On mě informoval, navštěvoval... Rovněž tak to byl kontakt s některými dalšími křesťanskými poslanci jako je paní doktorka Roithová nebo pan Březina. To je tak bych řekl asi úhrnem vše o mém kontaktu přímo s evropským parlamentem. Pak to byly již určité kontakty zprostředkované přes některé instituce, které spolupracovaly s institucemi Evropské unie, byla to například příprava určitých projektů finančních, rekonstrukčních, kde jsem se podílel na určité organizaci pro pomoc na Broumovsku, pro pomoc Kuksu při jeho obnově díky právě evropským penězům. Rovněž tak můžeme s radostí konstatovat, že se dostalo těchto evropských peněz na obnovu areálu charitního domova pro nemocné s roztroušenou mozkomíšní sklerózou v Žírči u Hradce Králové, rovněž tak se daří a bude dokončena oprava poutního kostela Panny Marie na Chlumku Hruši. To jsou mé prozatímní zkušenosti s Evropskou unií v těch prvních letech, kdy se rozvinula spolupráce s těmito institucemi a pochopitelně, že v Praze bude těchto kontaktů o něco více.?

Říká předseda České biskupské konference a pražský arcibiskup Dominik Duka, který se minulý týden účastnil plenárního zasedání Rady evropských biskupských konferencí v chorvatském Záhřebu.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.