Mezinárodní kongres katolických žurnalistů

5.10.2010 

Katolický tisk v digitální době - s tímto názvem začal včera ve Vatikánu Mezinárodní kongres pořádaný Papežskou radou pro sdělovací prostředky. Potrvá do čtvrtku a jeho cílem je uvažovat o přínosu katolického tisku a vůbec tištěných deníků v aktuálním světovém kontextu, který je silně ovlivněn a poznamenán novými technologiemi, které směřují k multimedialitě. Vysvětluje to předseda zmíněné papežské rady arcibiskup Claudio Maria Celli. Kongresu se účastní přes dvě stovky novinářů a zástupců sdělovacích prostředků z 85 zemí.

Arcibiskup Celli zdůraznil, že ?ve společnosti, která je stále více multikulturní a multináboženská, musí být služba katolického tisku vykonávána v kontextu opravdového a uctivého kulturního dialogu, kde se vynořují ?pravdy ostatních?, ale zároveň v něm beze strachu zazáří celistvá pravda o člověku.? Pozastavil se také u ?známé a bolestné kauzy sexuálních skandálů, kterým dal tisk široký prostor?. ?Z této skutečnosti a z těchto bolestných a složitých událostí se musí v celém společenství věřících vzbudit pevnější rozhodnutí následovat Pána a dát se do služby člověku tím, že bude vydávat ještě větší svědectví svým životem?, řekl předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky.

Mons. Celli také v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas reagoval na častou námitku, že se katolický tisk často vyhýbá kontroverzním tématům, které hýbou společenským děním, že před nimi ?klopí oči?:

?Jedno z témat kongresu zní právě ?Katolický tisk a problematika kontroverzí dnešní doby?. Myslím, že nám občas chybí jistá prorocká dimenze, nebo je hodně slabá, to se nedá popřít. Leží před námi mnoho problémů. Domnívám se, že máme někdy potíže pochopit, jaká je naše role, náš výchozí bod. Katolický tisk musí být čestným, zřetelným hlasem, který umí mluvit se všemi. Myslím, že musíme dohánět, co se týká dimenze dialogu otevřeného všem, v respektu a s velkou schopností umět rozmlouvat s pravdami ostatních. Na tomto místě, musí právě katolický tisk vykonat funkci zprostředkovatele právě proto, že žijeme v nábožensky i kulturně stále pluralitnější společnosti. Domnívám se tudíž, že katolický tisk se nemá obracet jen ke katolické komunitě, ale že musí být otevřený, pozorný, že musí umět naslouchat. Musí umět se všemi vést dialog plný respektu, ale musí vždycky ukázat to, co je pro nás, pro katolickou komunitu, výchozím bodem na cestě života.?

Říká arcibiskup Celli. Jedním z účastníků Mezinárodního kongresu katolických novinářů je také ředitel deníku Osservatore Romano, Gian Maria Vian:

?Katolická média musí informovat a formovat, aniž by zůstala uzavřena ve svém prostředí. Musí si ale umět udržet to, co Guardini nazval katolická vize, tedy univerzální dech koherentní s křesťanskou tradicí podle římské církve.?

Definuje katolický tisk, ředitel vatikánského deníku, Gian Maria Vian.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.