Katechismus podle Caravaggia

7.10.2010 

Caravaggiův katechismus, tak byla nazvána nová akce římské komise pro katechezi. Půjde o cyklus přednášek před díly Michelangela Merisiho, která dodnes zůstávají v římských kostelech. Podle autora projektu, P. Andrey Lonardiho, jde o to, aby se v diskusi nad Caravaggiem přešlo k meritu věci, totiž k obsahu jeho obrazů. Už za života umělce se komentátoři jeho děl často zabývali tím, co je podružné. Pohoršovali se například nad špinavými nohami starce na obraze Madony poutníků. Dnes tomu není o moc lépe, podotýká P. Lonardi. Místo zamyšlení nad tím, jak se v jednom obraze setkává božská čistota s lidskou špínou, se diskutuje, zda žena zvěčněná na obraze byla Caravaggiovou milenkou nebo prostitutkou, přestože žádná z teorií nemá oporu v historických dokumentech.

Šéf diecézní komise pro katechezi chce přiblížit postavu reálného Caravaggia, toho, o kterém mluví dějiny, dokumenty a ne po věky vrstvené mýty. Prvním krokem bude návštěva kostelů, do kterých umělec chodil. Víme, že na liturgickou památku sv. Lukáše, patrona malířů, se účastnil čtyřicetihodinových adorací Nejsvětější svátosti v římském Panteonu. Dokumenty potvrzují, že ještě před opuštěním Říma po vraždě Ranuccia Tommasoniho, přijal svátosti v kostele sv. Mikuláše na Via dei Prefetti. Dlouho se zdržoval také v kostelech, pro které měl malovat obrazy. Zkoumal světelnou situaci, jejich atmosféru a kontext. P. Lonardi nabízí Římanům setkání s Caravaggiem právě na těchto místech, v srdci starého města, kde dodnes najdeme jeho proslulá díla nebo alespoň kopie. Spolu s mistrem barokního realismu budou zkoumat obsah obrazů a zároveň i osobitý Caravaggiův katechismus, jak říká P. Lonardi.

Poznají tak také kým byl Merisi? Na několika obrazech tušíme jeho autorportrét. Caravaggio tam vystupuje jako hledající ? podotýká jeden z přednášejících, prof. Marco Bona Castellotti. ? Například na obrazu ?Zajetí Krista? rozpoznáváme tvář malíře v postavě člověka pozvedajícího lucernu, který se snaží dosáhnout zrakem ke Kristu. Podle prof. Castellottiho nejde jen o autoportrét, ale o celistvé uchopení Caravaggiovy osobnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.