P. Cervellera: Nobelova cena pro čínského spisovatele je napomenutím pro Západ

9.10.2010 

Nadšení disidentů a zuřivost pekingského establishmentu vyvolala Nobelova cena míru pro spisovatele Liu Xiaoba. Ocenění ?je zároveň poctou pro více než 10 tisíc čínských občanů, kteří měli odvahu svým podpisem podpořit ideje vyjádřené v Chartě 08, a pro všechny vězně svědomí,? uvedl politolog Zhang Zhua, jeden z hlavních autorů dokumentu, za jehož šíření a podpis byl Liu Xiaobo odsouzen k 11 letům vězení. Po zveřejnění zprávy o udělení ceny zmizela záhadně také jeho manželka, Liu Xia.

Pozitivní překvapení neskrývá ředitel agentury Asianews, P. Bernardo Cervellera. Oceňuje krok výboru pro Nobelovu cenu míru ve chvíli, kdy se ?celá mezinárodní komunita klaní superbohaté a supermocné Číně jako největšímu světovému trhu.? Názory čínského disidenta formulované v Chartě 08 označuje Cervellera za prorocké. ?Bez lidských práv se Čína možná zmodernizuje z ekonomického hlediska, ale bude to modernizace pošetilá, která jen posílí už dnes citelné katastrofy.? Charta 08 zmiňuje řadu z nich: korupci, právní nedostatky, slabá lidská práva, bezohledný přístup k přírodnímu, lidskému a historickému dědictví. Jádro reforem vidí v zajištění náboženské svobody. ?Je stále zřejmější, že není možné hájit člověka aniž by byl pojímán jako absolutní hodnota, a tedy v rámci náboženské vize, která vnímá člověka jako vlastnictví Boha a nikoliv státu - komentuje šéf agentury Asianews. ? Právě proto, snad poprvé v dějinách čínského disentu, požaduje dokument o lidských právech náboženskou svobodu, požaduje, aby byla zrušena klasifikace náboženských aktivit jako legálních nebo ilegálních, oficiálních a podzemních.?

Letošní Nobelova cena míru je napomenutím pro celý západní svět, říká P. Cervellera. Evropa a Spojené Státy se musí rozhodnout, zda budou ?používat Čínu jako osla, který nás má vytáhnout z ekonomické krize?, a zavírat oči nad vším ostatním, nebo si začnou všímat také dodržování lidských práv a svobod, nutných k rozvoji národa. Pokud totiž budou napomenutí Charty 08 ignorována, je Čína odsouzena k pádu ? a západ spolu s ní, dodává ředitel agentury Asianews.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.