Benedikt XVI. zahájí zítra zasedání biskupské synody o Blízkém východě

9.10.2010 

Benedikt XVI. zítra dopoledne zahájí mší svatou ve vatikánské bazilice zvláštní zasedání Synody biskupů o Blízkém východě. Jeho téma zní: ?Katolická církev na Blízkém Východě: společenství a svědectví. Věřící měli jedno srdce a jednu duši. (Sk 4,32).

Internetové stránky vatikánského rozhlasu věnují této synodě, která potrvá do 24. října, zvláštní sekci ve čtyřech oficiálních jazycích synody: arabštině, angličtině, francouzštině a italštině, a navíc ještě arménštině a hebrejštině. Účastní se jí 185 synodních otců, kteří se budou věnovat mnohým náboženským a pastoračním aspektům života křesťanské komunity ve Svaté zemi. O úkolech synody hovoří jeden z nich, františkánský kustod Svaté země, Otec Pierbattista Pizzaballa:

?Jednou z hlavních výzev je ukázat, že už existuje větší společenství mezi všemi církvemi, protože katolických církví je mnoho a různých tradic a všechny mají sklon k autonomnímu životu. Proto je důležité nejen dělat dojem, ale vydávat křesťanskému katolickému společenství svědectví, konkrétní svědectví, o tom, že jsme jedna jediná církev a že pracujeme společně. Konkrétní znamená nevyvíjet zdvojené či dokonce ztrojené aktivity, které se kříží, například zachovávat společenství při působení na školách. Různé církve a různé rity nepředstavují problém, ale je to tradice a bohatství vlastní církvím Blízkého východu: katolické církvi latinského obřadu, církvi melchitské, řecko-katolické, maronitské, syrské, chaldejské, arménské, koptské a dalších.

Je tu mnoho církví, jež jsou vyjádřením starobylé tradice, kterou je dobré uchovat. Ale také je důležité ukázat jednotu mezi těmito církvemi, a přitom uchovat identitu a tradice každé z nich. Toto musí být ještě jasněji ukazováno od okamžiku, kdy se společnost změnila, komunikační nástroje ji spojují a zkracují vzdálenosti. Je důležité, aby se v konkrétním životě těchto církví viditelně projevila tato blízkost.?

Dalším velkým tématem jsou vztahy mezi křesťany, muslimy a židy...

?To je starý a zároveň stále nový problém, protože společnost se mění. My, církev ve Svaté zemi, se setkáváme se dvěma různými světy: izraelským a palestinským, jsou úplně odlišné. S muslimským světem máme především na palestinských územích staleté vztahy, v nichž má místo jak mírové soužití, tak napětí, kterému je třeba čelit s klidem. Tyhle dva aspekty tu budou vždy. V Izraeli se my náboženští představitelé musíme naučit klidnějším vztahům. Křesťané v Izraeli už s Izraelem spolupracují. V každodenním životě je třeba pracovat, žít, dělat běžné věci, ale nás náboženské představitele klidné vztahy s Izraelem vždy stály určité úsilí. Je tu určitě ještě mnoho problémů, které je potřeba řešit, ale je nutné si uvědomit, že Izrael je stálou skutečností, která bude trvat a my s ním musíme mít konstruktivní vztah. Izrael nelze zjednodušovat na otázku ?okupace?, Izrael je také společnost šesti milionů lidí, kteří žijí běžný život jako ostatní země.?

Říká jeden z účastníků zítra začínající Synody biskupů o Blízkém východě, františkánský kustod Svaté země, otec Pierbattista Pizzaballa.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.