Růženec je biblická modlitba

10.10.2010 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

Přicházím z baziliky svatého Petra, kde jsem sloužil mši na zahájení zvláštního zasedání biskupské synody pro Blízký Východ. Tohoto mimořádného shromáždění, které potrvá dva týdny, se tady ve Vatikánu zúčastní pastýři církve, která žije v regionu Blízkého Východu a která je velice rozmanitá. V těchto krajích se totiž jediná Kristova církev vyjadřuje v celém bohatství svých starobylých tradic. Téma, o kterém budeme přemýšlet je následující: ?Katolická církev na Blízkém Východě: společenství a svědectví?. V oněch zemích, bohužel poznamenaných hlubokými rozděleními a sužovaných letitými konflikty, je totiž církev povolána být znamením a nástrojem jednoty a smíření podle vzoru prvního společenství v Jeruzalémě, kde ?obec věřících měla jedno srdce a jednu duši? (Sk 4,32). Tento úkol je svízelný, neboť křesťané Blízkého Východu jsou nezřídka vystaveni náročným životním podmínkám jak na rovině osobní, tak rodinné a společenské. Není to však důvod k malomyslnosti: právě v tomto kontextu zní ještě nezbytněji a naléhavěji nepomíjivá Kristova zvěst: ?Obraťte se a věřte evangeliu? (Mk 1,15). Při své nedávné návštěvě Kypru jsem tomuto synodálnímu zasedání předal pracovní dokument. Nyní kdy bylo zahájeno vybízím všechny, aby se modlili a prosili Boha o hojné vylití darů Ducha svatého.

Měsíc říjen je zván růžencovým. Jde o určitou ?duchovní intonaci?, jež souvisí s liturgickou památkou Panny Marie Růžencové, která připadá na 7. října. Jsme tedy zváni, abychom se nechali vést Marií pomocí této starobylé a stále nové modlitby, jež je jí obzvláště drahá, protože nás vede přímo k Ježíši, rozjímaného v jeho tajemstvích spásy: radostných, světelných, bolestných a slavných. Ve šlépějích ctihodného Jana Pavla II. (srov. Rosarium Virginis Mariae) bych rád připomněl, že růženec je biblická modlitba cele prostoupená Písmem svatým. Je to modlitba srdce, v níž opakované ?Zdrávas Maria? orientuje smýšlení a city ke Kristu a stává se důvěrnou prosbou k Jeho a naší Matce. Je to modlitba, která pomáhá rozjímat Boží Slovo a přistupovat ke svatému přijímání podle vzoru Panny Marie, která ve svém srdci střežila to, co Ježíš konal a říkal, i samu Jeho přítomnost.

Drazí přátelé, víme, že Panna Maria je milována a ctěna našimi bratry a sestrami Blízkého Východu. Všichni na Ni hledí jako na starostlivou Matku blízkou každému utrpení a Hvězdu naděje. Její přímluvě svěřme synodální zasedání, které se dnes začíná, aby křesťané onoho regionu posílili svoje společenství a všem svědčili o evangeliu lásky a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.