Nový úřad pro evangelizaci tradičně křesťanských národů zahájil činnost

12.10.2010 

Benedikt XVI. ustanovil nový úřad pro evangelizaci. Vedle kongregace koordinující působení církve v misijních zemí (tzv. Kongregace pro evangelizací národů) zahajuje dnešním dnem činnost také Papežská rada pro novou evangelizaci. V její kompetenci jsou kdysi křesťanské země, které pozvolna podlehly sekularizaci. Svatý otec ustanovil nový úřad dnes ohlášeným motu proprio Ubicumque et sempre. Název dokumentu se odvozuje, jak je zvykem, z jeho prvních slov. Papež v nich připomíná, že Církev má za úkol hlásat evangelium Ježíše Krista ?všude a vždy?. Toto poslání, čteme v dokumentu, se projevovalo různě podle okolností. V naší době se musíme potýkat s odpadem od víry, k němuž stále častěji dochází v komunitách po staletí prodchnutých evangeliem. Papež píše o různých faktorech, které mohly vést k zániku vnímavosti pro Boha. Jde o dlouho trvající změny. Předchozí papežové si jich byli plně vědomi, a proto už za pontifikátu Pavla VI. se objevuje apel na všeobecnou evangelizaci křesťanství se vzdalujícího světa. Pro Jana Pavla II. už byla nová evangelizace jedním z nejdůležitějších prvků jeho služby.
Cílem dnes ustanovené rady je vypracovat a šířit nové způsoby misijní činnosti, příhodné v sekularizovaném světě. Jak papež naznačuje, inspiraci lze hledat v pozitivních zkušenostech místních církví, stejně jako u nových hnutí a komunit. Základem této evangelizace, stojí v motu proprio, má být Katechismus katolické církve, ve kterém je víra vyložena lidem naší doby úplně a se vším podstatným. Papež si také přeje, aby nový vatikánský úřad rozvíjel lepší spolupráci v oblasti evangelizace mezi jednotlivými lokálními církvemi.
Motu proprio Ubicumque et semper představil dnes ve Vatikánu první předseda nové Papežské rady, arcibiskup Rino Fisichella. Vyjádřil přesvědčení, že jde o profetickou intuici Benedikta XVI. Vyzává nás nemlčet, když lidé odcházejí od Boha. Na pochybnosti novinářů, zda se reálný problém církve neutopí v byrokracii nového úřadu, aricibiskup Fisichella odpověděl: v byrokracii:

?Měli bychom věřit Benediktu XVI., který není byrokratem, ale hlasatelem. Díky svým hlubokým teologickým znalostem a velké kultuře založil tento úřad, aby Církev konkrétním způsobem zavázal k plnění jejího poslání. A kromě toho, ani já nejsem byrokratem. Nevím, co si o mně myslíte, ale vždycky jsem byl ? a doufám, že i zůstánu - vědcem. Zcela jistě se ale nestanu byrokratem. Proto se tedy nebojím byrokratizace tohoto úřadu, který má papežovi pomáhat v naplňování jeho čistě pastoračního poslání. Tím spíš, že v nové evangelizaci nejde o abstraktní ideu, nýbrž o hlásání evangelia. Musíme se znovu vážně zamyslet nad dekristianizací, abychom v rámci poslání Církve našli vhodné formy, které dovolí obtíže překonat. Papež Řehoř Veliký kdysi řekl: věřící od nás odcházejí a my mlčíme. Myslím, že vznik tohoto dikasteria je výrazným signálem pro Církev, vyzývá nás nemlčet, když věřící opouštějí Církev. Pokud jsme snad dosud mlčeli k odpadům od víry a k pasivnímu podléháním důsledkům sekularizace, nyní přišel čas, abychom výrazně a odvážně zvedli hlas, protože jsme hlasateli Evangelia.?

Arcibiskup Fisichella ohlásil, že v rámci rady budou pracovat sekce v hlavních světových jazycích. Jedna z nich se bude patřit také jazykům slovanským.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.