Na biskupském synodu promluvili zástupci muslimů

15.10.2010 

Zasedání biskupského synodu pro Blízký východ ve Vatikánu pokračuje. Včera odpoledne si synodní otcové vyslechli příspěvky dvou muslimských delegátů: politického poradce Velkého Muftího v Libanonu, sunnity Muhammada al-Sammaka; a šíity Ayatollaha Damada, který přednáší právo na univerzitě v Teheránu. V centru jejich promluv, které si přišel poslechnout i Benedikt XVI., stálo téma dialogu mezi islámem a křesťanstvím.
Šíita Damad zdůraznil, že světové stability lze dosáhnout, jedině pokud budou všichni moci žít beze strachu z druhého. ?Je nezbytné, aby věřící všech náboženství mohli užívat svých práv. Je pravda, že se v dějinách vztahů mezi křesťany a muslimy objevily temné okamžiky, a že zpátečnické názory ještě přetrvávají?, dodává Damad, ?existují ale muslimské země, kde křesťané žijí bok po boku muslimů. A to je cesta, kterou je třeba následovat.?
Ozvěnou jeho slov byl i příspěvek zástupce sunnitů: sdílíme utrpení křesťanů, řekl, zejména po 11. září, které vyvolalo velké obavy z Islámu. Nyní jsme povoláni pracovat společně na respektování práv a povinností, bojovat proti extremismu, podporovat kulturu přátelství a odpuštění. Přítomnost křesťanů na Blízkém východě a jejich spolupráce s muslimy je nutná pro celý svět.
S oběma muslimskými delegáty se pak Benedikt XVI. setkal při zvláštní audienci.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.