Blízkovýchodní církve chtějí diskutovat o papežském primátu

18.10.2010 

Být křesťané znamená být misionáři a pokojné hlásání nemůže být označováno za proselytismus, protože Ježíš nechce po křesťanech, aby přesvědčovali, ale aby byli svědky evangelia. O tom se dnes hovořilo při ranním zasedání Synodu pro Blízký východ za přítomnosti Svatého otce. Hlavní relátor shromáždění, koptský patriarcha z Alexandrie, Antonios Naguib, a jeho sekretář, maronitský arcibiskup z Kypru, Joseph Soueif, představili tzv. ?Relaci po diskusi?, která shrnuje dosavadní témata Synodu.

Zmiňuje se o svobodě náboženství a svědomí a v souvislosti s tím o rovnosti všech před zákonem. Po vzoru Benedikta XVI. synod klade důraz na ekumenismus, protože bez společenství nemůže být řeč o svědectví a rozdělení přináší pohoršení. Proto je nutné upřímně se snažit o překonání předsudků. Otcové synodu také navrhují, aby patriarchové měli přístup na konkláve a pomýšlejí na novou formu vykonávání papežského primátu, inspirovanou praxí prvního křesťanského tisíciletí. Ve vztahu k židovsko-palestinskému konfliktu se synod přiklání k řešení ?dva národy ? dva státy?, podporuje dialog na všech úrovních a odmítá antisemitismus a antihebrejismus, stejně jako tendenční interpretaci některých biblických veršů ospravedlňující násilí.

Ve vztahu k muslimům Synod vybízí k pozitivnímu pohledu na to, co nás spojuje, jako je svatost života, a odmítá jakékoliv provokace. ?Je naším přáním ? čteme ve Relaci ? aby v Koránu zakotvený princip ?žádné nucení v náboženství? byl skutečně uplatňován v praxi, protože náboženská svoboda je základem zdravých vztahů mezi křesťany a muslimy,? čteme v Relaci po diskusi, představené dnes na Synodu blízkovýchodních biskupů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.