Synodální otcové z Blízkého východu na návštěvě italských institucí

19.10.2010 

Účastníci synodu vypracovávají dnes v deseti jazykových skupinách tzv. propositio, které poslouží papeži při přípravě posynodální apoštolské exhortace. Večer budou odevzdány na generálním sekretariátu biskupské synody.

Skupina synodálních otců, včetně šesti patriarchů Blízkého Východu, navštívila včera italské ministerstvo zahraničí, kde je přijal ministr Franco Frattini. Ten seznámil synodální otce s postojem Itálie na půdě OSN, kde bude podporovat náboženské menšiny. K rezoluci se již přidalo 27 zemí, musí jich však být celkem 40. Šéf italské diplomacie mluvil o plánovaném jmenování zvláštních diplomatických představitelů EU na všech kontinentech, kteří budou mimo jiné střežit dodržování náboženské svobody. Ministr Frattini dále informoval o svých vystoupeních na obranu křesťanských menšin v Iráku a o pomoci italského státu při budování bytů pro mladá manželství ve Svaté zemi, aby se tak předcházelo emigraci tamějších křesťanů.

?Naše podpora svobody křesťanů je rozhodná a zásadní. Máme za to, že svoboda vyznávat náboženskou víru je základní právo každého jednotlivce. Navrhli už rezoluci Evropské unii a nyní se chystáme předstoupit na generálním shromáždění OSN s návrhem rezoluce, zaručující právo všem věřícím vyznávat svou víru bez obav z pronásledování, což je bohužel pro mnoho křesťanů tragická realita v mnoha zemích světa.?

Řekl ministr Franco Frattini při návštěvě biskupů Blízkého východu na italském ministerstvu zahraničí.

Dnes kolem poledne se na římském Kapitolu konalo sympozium věnované biskupskému synodu pro Blízký východ. Pořádal ho primátor a magistrát města Řím a účastnila se jej také delegace synodálních otců, které přijal primátor Gianni Alemanno.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.