Papež k diplomatům: Církev nemá politické ambice, ale nemůže mlčet

22.10.2010 

Přínos víry pro rozvoj společnosti, podpora života a rodiny, význam křesťanských kořenů Evropy ? to byla témata, kterým se věnoval Benedikt XVI. při setkání se třemi novými velvyslanci u Svatého stolce. Své pověřovací listiny mu přišli předat reprezentanti Slovinska, Portugalska a Ekvádoru. Papež zdůraznil, že církev nemá politické ambice, ale že je povolána nabízet svůj příspěvek ke společnému dobru.

V promluvě k ekvádorskému velvyslanci Luisovi Dositeo Latorre Tapiaovi papež položil důraz na to, jak prospěšná může být katolická víry v rozvoji člověka i společnosti. Obecné dobro musí zvítězit nad zájmy jedotlivých stran či skupin. Univerzální společné dobro také nemůže existovat bez duchovního a morálního dobra jednotlivců. Historie ukazuje, že neuznávání pravdy o člověku, stvořenému k Božímu obrazu a podobě, vede často k nespravedlnostem a totalitarismům. Když stát naopak tuto pravdu respektuje, upevňuje se svoboda a solidarita. Proto je třeba chránit život v každém jeho stádiu, náboženskou svobodu a rodinu, založenou na manželství mezi mužem a ženou. Pastýři církve nemají vstupovat do politické debaty s nabídkou konkrétních řešení, ale nemohou zůstat neutrální tváří v tvář velkým problémům a lhostejní v okamžiku, kdy je třeba bojovat za spravedlnost, řekl papež při setkání s novým ekvádorským velvyslancem.

Další audienci Benedikt XVI. udělil Manuelovi Tomásovi Fernandes Pereirovi. Při ní připomněl svou květnovou návštěvu Portugalska a zdůraznil úsilí Svatého stolce podporovat celistvý rozvoj člověka a národů. Rozvoj totiž nezavisí jen na ekonomických činitelích, ale také na jednání a morálních a duchovních hodnotách. Tyto hodnoty musí inspirovat veřejný i soukromý život. ?Církev v síle svého poslání a ze své přirozenosti není spojena s nějakou konkrétní kulturou či politickým, ekonomickým nebo společenským systémem a právě tato její univerzalita umožňuje vytvoření pevného pouta mezi různými lidskými komunitami a národy, pokud v ní mají důvěru a přiznávají jí svobodu k plnění jejího poslání.

Třetím diplomatem, který dnes Svatému otci předal své pověřovací listiny, byla slovinská velvyslankyně Maja Maria Lovrenčič Svetek. V rozhovoru s ní se Benedikt XVI. pozastavil nad tématem integrace Slovinska do Evropské unie a zdůraznil jak podstatné jsou pro Evropu její společné křesťanské kořeny.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.