Církev sklonku 14. století a světská moc

26.10.2010 

rozhovor s prof. Zdeňkou Hledíkovou nejen o arcibiskupovi Janu z Jenštejna

Milí posluchači, v dalších minutách přinášíme rozhovor s prof. Zdeňkou Hledíkovou, věnovaný osobnosti třetího pražského arcibiskupa, Jana z Jenštejna, od jehož smrti letos uplynulo 610 let. Jan z Jenštejna nastoupil na pražský metropolitní stolec v posledních letech vlády Karla IV. Když pak usedl na trůn mladičký Václav IV. bylo na arcibiskupovi, aby udával tón politice českého království. Rady dvaatřicetiletého Jenštejna, který studoval na pěti evropských universitách, nebyly panovníkovi po chuti. V dnešním pokračování sobotního pořadu věnovaného Jenštejnovi uslyšíte o sporech s králem, které vedly ke smrti sv. Jana Nepomuckého a o dalších osudech dosud ne zcela objevené osobnosti Jana z Jenštejna. Dejme tedy opět slovo prof. Hledíkové:

Hovořila prof. historie a archivnictví, Zdeňka Hledíková. Připomeňme, že prof. Hledíková je čerstvou nositelkou Řádu sv. Řehoře Velikého. Toto ocenění, které papež uděluje laikům za zásluhy o dobro společnosti, církve a Svatého stolce, převzala letos 20. září.

Prof. PhDr. Zdeňka Hledíková, CSc., je česká archivářka a historička, která působí na Katedře pomocných věd historických a archivního studia Filozofické fakulty UK v Praze a byla ředitelkou Českého historického ústavu v Římě. Specializuje se na dějiny středověké církevní správy a paleografii. Mezi její nejznámější práce patří knihy Arnošt z Pardubic. Arcibiskup, zakladatel a rádce či Biskup Jan IV. z Dražic (1301-1343).

Papežský Řád sv. Řehoře Velikého (L´Ordine Equestre Pontificio di San Gregorio Magno) patří mezi pět vyznamenání, která uděluje sám Svatý otec. Řád ustanovil roku 1831 papež Řehoř XVI. s tím, že má být udělován věrným a zasloužilým mužům skvělé pověsti, kteří se zasloužili o ?dobro společnosti, církve a Svatého stolce?. Heslem řádu je ?Pro Deo et Principe? (Pro Boha a vládce). Nositelé tohoto ocenění se stávají členy řádu s titulem ?rytíř Řádu sv. Řehoře Velikého?. Řád je rytířským řádem jezdeckým. Rytířům je zaručeno privilegované místo během papežských procesí i při jiných obřadech. Od roku 1994 mohou toto vyznamenání obdržet také ženy, které se stávají ?dámami Řádu sv. Řehoře Velikého?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.