Papež se těší do Španělska. V Santiagu a v Barceloně bude poprvé.

30.10.2010 

Vatikán ? V tiskovém středisku Svatého stolce se včera konal briefing o apoštolské cestě Benedikta XVI. do Španělska. Na tu se papež vydá příští víkend. Otec Federico Lombardi na setkání s novináři přiblížil podrobnosti této 18. zahraniční cesty Benedikta XVI. Půjde již o druhou návštěvu tohoto papeže ve Španělsku a další je plánovaná na příští rok na setkání mládeže v Madridu.

Příští víkend zavítá Svatý otec do Santiaga de Compostela a do Barcelony. Santiago de Compostela navštíví, protože na letošek připadá jubilejní rok svatého Jakuba. Ten se na tomto slavném poutním místě slaví pokaždé, když apoštolův červencový svátek připadne na neděli. V Barceloně pak při nedělní mši svaté vysvětí chrám La Sagrada Familia vyprojektovaný Antoniem Gaudím.

Nadcházející papežovu cestu charakterizují témata: víra, umění, rodina a Evropa. Papež chce být během pastorační cesty především poutníkem mezi poutníky a modlit se u hrobu apoštola Jakuba, uvedl otec Lombardi a cestu označil také ze dlouho očekávanou, protože Joseph Ratzinger navštíví jak Santiago tak Barcelonu poprvé:

?Je tudíž velmi rád, že se tam vydá, protože si to přál už dlouho. Jednou o tom hovořil také se svým bratrem, že by se tam vydali společně, ale to nepodařilo zorganizovat.?

Jestliže sobota v Santiagu se ponese v duchu jubilejního roku, tak neděle v Barceloně bude charakterizovaná spojením umění a víry. Architekt chrámu La Sagrada Familia Antonio Gaudí je vzorem křesťanského života a probíhá jeho beatifikační proces. Chrám po vysvěcení ponese titul Basilica minore:

?Všechno zde má velmi hluboký význam, protože Gaudì si velmi dobře osvojil liturgii i Písmo svaté. Tato stavba tudíž sleduje linii velkých katedrál středověku, vyjadřuje celý kosmos shromážděný kolem oltáře, kolem tajemství Církve a Boží přítomnosti.?

Mluvčí Svatého stolce také potvrdil, že při návštěvě dvou autonomních společenství Španělska: Galicie a Katalánska, použije ve svých promluvách také galicijštinu a katalánštinu. Při cestě nebude chybět ani tentokrát setkání s představiteli země, španělským královským párem, premiérem Zapaterem i leadrem opozice Rajoyem. Ještě před odletem pak papež navštíví katolický institut ?Nen Déu?, který se stará o děti z těžkými postiženími.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.