50 let Papežské rady pro jednotu křesťanů

9.11.2010 

Papežská rada pro jednotu křesťanů slaví padesát let existence. Vznikla na přání blahoslaveného Jana XXIII. jako Sekretariát pro jednotu křesťanů. Ustanovil ho Motem Proprio Superno Dei Nutu z 5. června 1960 spolu s dalšími 11 komisemi, které měli za úkol připravit II. Vatikánský koncil. Prvním předsedou se stal kardinál Agostino Bea, po něm následovali kardinálové Willebrands, Cassidy, Kasper a od 1. července letošního roku arcibiskup Kurt Koch. Ze Sekretariátu pro jednotu křesťanů na Papežskou radu pro jednotu křesťanů ji přejmenoval v roce 1988 Jan Pavel II. apoštolskou monstitucí Pastor Bonus.

Založení Papežské rady připomene vzpomínková akce ve středu 17. listopadu. Zúčastní se jí současný předseda arcibiskup Koch, emeritní předseda kardinál Kasper, anglikánský primas a arcibiskup Canterbury Rowan Williams nebo metropolita Pergama Ioannis Zizioulas z konstantinopolského ekumenického patriarchátu.
Mimo to Papežská rada pro jednotu křesťanů pořádá příští týden své plenární zasedání na téma ?Směrem k nové etapě ekumenického dialogu?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.