Komunikace a mluva jsou nemocné, někdy i ta církevní

12.11.2010 

Ve středu začalo plenární zasedání Papežské rady pro kulturu. Potrvá do zítřka. Jeho téma zní ?Kultura komunikace a nová mluva?. Jak uvedl v rozhovoru pro náš rozhlas předseda zmíněné papežské rady mons. Gianfranco Ravasi, téma bylo zvoleno proto, že komunikace a mluva jsou podstatné pro člověka i pro náboženství:

?Nezapomeňme, že Bible ? Starý i Nový Zákon ? začíná větou ?Bůh řekl? a ?Na počátku bylo Slovo?. Slovo vítězí v kultuře, v náboženství, v komunikaci... Na druhou stranu je třeba přiznat, že komunikace a mluva jsou dnes nemocné, mají různé degenerativní choroby a u lůžka tohoto pacienta stojí spousta odborníků. A mezi nimi musí stát také církevní společenství, a to i proto, že často je to právě církevní společenství, které neumí řeč správně používat.?

K tomu je třeba formovat také pastýře:

?To je jedna z nejdůležitějších věcí. A nejen proto, abychom se vyhnuli ironické Voltairově kritice kazatelů. Ten říkal, že ?výmluvnost je jako meč Karla Velikého: dlouhá a plochá, protože, když kazatelé neumí hovořit do hloubky vynahradí to délkou!? Je třeba najít způsob vyjadřování, který by s dnešní kulturou a člověkem jaksi ladil. Ale nesmíme zapomínat na to, že část našeho vyjadřování je podstatná a nelze od ní upustit. Existují slova, která musí být zachována.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.