Benedikt XVI.: Prosazovat komunikaci, která rozvíjí schopnost rozlišovat

13.11.2010 

Benedikt XVI. dnes přijal členy Papežské rady pro kulturu, která se sešla ve Vatikánu ke k svému plenárnímu zasedání na téma: Kultura komunikace a nová mluva za předsednictví arcibiskupa Gianfranca Ravasiho. Papež ve své promluvě k 80 členům zmíněné rady poukázal na závažnost diskutovaného tématu ve vztahu k poslání církve, protože se dotýká jednoho z centrálních uzlů našeho světa a jeho kultur, a pro věřící také možnosti přiblížit se k tajemství Boha. S odvoláním na nedávno zveřejněnou apoštolskou exhortaci O Božím Slovu v životě a poslání církve ? Verbum Domini - pak Benedikt XVI. řekl:

?V Kristu se nám totiž Bůh zjevil jako Logos, který se sděluje a oslovuje nás, navazuje s námi vztah, který zakládá naši identitu a důstojnost lidských osob, dětí, milovaných jediným Otcem (Verbum Domini, 6.22.23). Komunikace a řeč jsou rovněž podstatné dimenze lidské kultury, tvořené informacemi a pojmy, různými druhy víry a životními styly, ale také pravidly, bez nichž by lidé stěží mohli dosahovat pokroku v lidskosti a společenskosti.?

Nasloucháme-li hlasům globalizovaného světa, pokračoval papež, postřehujeme, že probíhá hluboká kulturní proměna forem komunikace a způsobů mluvy, které prosazují nové a problematické antropologické vzory.

?V tomto kontextu pastýři i věřící s obavami pozorují některé těžkosti při předávání evangelního poselství a sdílení víry i uvnitř samotného církevního společenství. V apoštolské exhortaci Verbum Domini píši, že ?mnozí křesťané potřebují, aby jim bylo hlásáno Boží Slovo přesvědčivě, aby tak mohli konkrétně zakusit moc evangelia? (č.96). Problémy jsou o to větší, když se církev obrací k mužům a ženám vzdáleným nebo lhostejným vůči zkušenostem víry a ke kterým přichází evangelium ve formě málo účinné a oslovující.?

Ve světě, který komunikaci přetváří na strategii ovládání, pokračoval Benedikt XVI., se církev, jakožto strážkyně poslání předávat všem národům evangelium spásy, nestává lhostejnou či odcizenou, ale naopak hledá nové komunikační způsoby a nové způsoby mluvy v novém tvůrčím úsilí, ale také v kritickém a pozorném rozlišování.

?Neschopnost jazyka sdělit hluboký smysl a krásu zkušenosti víry může mnohé, zejména mládež, přivádět ke lhostejnosti; může se stát důvodem k zaujímání odstupu, jak na to poukazuje již konstituce Druhého vatikánského koncilu Gaudium et spes, která upozorňuje na to, že zkreslená prezentace křesťanství spíše skrývá než vyjevuje pravou tvář Boha a náboženství(č.19). ?

Církev, pokračoval Benedikt XVI., chce při hledání pravdy vést dialog se všemi. Aby však dialog a komunikace byly účinné a plodné, je zapotřebí naladit se na stejnou frekvenci v prostředí přátelského a upřímného setkání.

?Nemálo mladých lidí, kteří jsou dnes uchváceni nekonečnými možnosti, nabízených informačními sítěmi či jinými technologiemi, praktikují takové formy komunikace, které neslouží růstu v lidskosti, ale spíše prohlubují pocity osamělosti a vykořeněnosti. V souvislosti s těmito jevy jsem vícekrát mluvil o nouzové situaci v oblasti výchovy a vzdělání, která představuje výzvu, na níž lze a je zapotřebí odpovědět inteligentní tvořivostí a prosazováním takové komunikace, která zlidšťuje, stimuluje kritičnost a rozvíjí schopnost hodnotit a rozlišovat.?

Také v dnešní technologické kultuře, řekl dále Benedikt XVI., je třeba se inspirovat evangeliem při vedení, očišťování, uzdravování a pozvedávání těch nejlepších prvků nových forem komunikace a nových způsobů mluvy. V tomto obtížném a přitažlivém poslání může církev čerpat z mimořádného pokladu symbolů, obrazů, ritů a gest svojí tradice.

?Zvláště bohatý a hutný symbolismus liturgie musí zazářit v plné síle jako komunikační prvek, aby se hluboce dotýkal lidského vědomí, srdce a intelektu. Křesťanská tradice vždycky úzce spojovala liturgii s jazykem umění, jehož krása má obzvláštní moc komunikovat. Zakusili jsme to minulou neděli v Barceloně při svěcení baziliky Sagrada Familia, díla Antonia Gaudího, který geniálně spojil smysl pro posvátno a liturgii s moderními i tradičními uměleckými formami.?

Ještě pronikavější než umění je však v komunikaci evangelního poselství krása křesťanského života, neboť pouze láska je hodna víry a vykazuje věrohodnost, končil Benedikt XVI. svou promluvu ke členům Papežské rady pro kulturu na závěr jejich plenární zasedání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.