Společné prohlášení rozhovorů křesťansko-muslimského dialogu

16.11.2010 

?Věřící a náboženské komunity, na základě svojí víry v Boha, mají ve společnosti svou specifickou roli a jsou si rovny s ostatními spoluobčany,? tak začíná závěrečné prohlášení sedmého kola rozhovorů, které organizuje Papežská rada pro mezináboženský dialog a Centrum pro mezináboženský dialog íránské Islámské organizace pro kulturu a vztahy.

Setkání se konalo v iránském hlavním městě ve dnech 9. až 11. listopadu a společně mu předsedali zástupci obou pořádajících organizací Mohammad Baqer Khorramshad a kardinál Jean-Louis Tauran.

?Náboženství ? stojí v prohlášení ? má vnitřní sociální rozměr, který je stát povinen respektovat; proto také v zájmu společnosti nemůže být odsouváno do privátní sféry.? ?Věřící ? pokračuje text ? jsou povoláni ke spolupráci na hledání společného dobra, na základě pevného vztahu víry a rozumu.? V tomto kontextu je ?nezbytné, aby křesťané a muslimové, stejně tak jako ostatní věřící a lidé dobré vůle, společně odpovídali na výzvy dnešní doby a podporovali morální hodnoty, spravedlnost a mír, aby bránili rodinu, životní prostředí a přírodní zdroje.?
Dále závěrečné prohlášení zdůrazňuje, že ?víra, ze své podstaty, vyžaduje svobodu. Proto musí být náboženská svoboda, jakožto právo, které je součástí lidské důstojnosti, vždy respektována jednotlivci, společenskými činiteli i státem.?

Při aplikaci tohoto podstatného principu je třeba brát v úvahu historicko-kulturní pozadí každé společnosti, není-li v rozporu s lidskou důstojností. Výchova mladých generací musí být založena na hledání pravdy, na duchovních hodnotách a na podpoře vědění, zdůrazňuje závěrečné poselství sedmého kola rozhovorů mezi zástupci Papežské rady pro mezináboženský dialog a Centra pro mezináboženský dialog íránské Islámské organizace pro kulturu a vztahy.

?Účastníci ? uzavírá poselství ? mají radost z přátelské atmosféry setkání, jsou si vědomi toho, co je spojuje, respektují legitimní rozdíly a zdůrazňují potřebu pokračovat v upřímném a plodném dialogu.?

Osmé kolo rozhovorů, které začaly v roce 1994 se bude konat za dva roky v Římě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.