Postupné vyvražďování křesťanů v Iráku pokračuje

23.11.2010 

Po posledních útocích v Iráku se zvýšil příliv tamních křesťanů do Jordánska, které slouží jako přestupní stanice do západních zemí. Potvrzuje se tedy to, co očekávali iráčtí biskupové po masakru katolíků syrského ritu v Bagdádu před třemi týdny. Tím spíš, že v Iráku skutečně pokračuje vyhlazování křesťanů, které nedávno ohlásili muslimští fundamentalisti. Vzhledem k tomu, že kostely dostaly o něco lepší ochranu, vyznavači Krista jsou vražděni doma nebo na pracovišti. Například včera byli v Mosulu zabiti dva dělníci syrokatolické Církve. Bratři Wahad a Saad Hanna byli zavražděni ve své dílně.

Od začátku války prošlo přes Jordánsko 120 tisíc iráckých křesťanů. Dnes jich tam zůstává přibližně 40-50 tisíc. Téměř všichni čekají na vízum do Spojených Států, Kanady, Austrálie nebo Západní Evropy. Nejobtížnější je získat azyl ve Spojených Státech. Překážkou k získání víza může být například služba v armádě za éry Saddáma Husajna.

Do Jordánska přijíždějí iráčtí křesťané s celými, obvykle početnými, rodinami. Vzhledem k tomu, že se často rozhodují k emigraci v rychlosti, jako například po útoku na bagdádský kostel, přijíždějí nezřídka bez prostředků k životu, protože nezbyl čas ani na prodej vlastního majetku. Kromě pasu s sebou vezou potvrzení o křtu. Objevují se ale stížnosti, že v poslední době je obtížné toto potvrzení získat. Někteří kněží se totiž snaží tímto způsobem zabránit odchodu svých věřících.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.