Benedikt XVI.: Naučme se od Kateřiny odvážně a upřímně milovat Krista a církev

24.11.2010 

Pravidelná středeční audience Svatého otce se s ohledem na opakované vydatné římské deště konala ve vatikánské aule Pavla VI., jejíž kapacita 9 tisíc míst byla plně využita. Benedikt XVI. dnes přiblížil postavu známé mystičky a učitelky církve sv. Kateřiny Sienské, o níž mimo jiné řekl:

?Jedním z rysů Kateřininy spirituality je dar slz. Ty jsou projevem vytříbené a hluboké vnímavosti, schopnosti dojetí a něhy. Nemálo svatých mělo dar slz a opakovalo se v nich dojetí samotného Ježíše, který nezadržel a neskryl pláč před hrobem svého přítele Lazara a před bolestí Marie a Marty; při pohledu na Jeruzalém v jeho posledních pozemských dnech. Podle Kateřiny se slzy svatých mísí s Kristovou Krví, o níž mluvila s rozechvěním a symbolickými, velice působivými obrazy: ?Pamatujte na ukřižovaného Krista, Boha a člověka? Předstupujte před ukřižovaného Krista, skryjte se v ranách ukřižovaného Krista, ponořte se do krve ukřižovaného Krista? (Korespondence, Lettera n. 16: Ad uno il cui nome si tace).

Tady můžeme pochopit, proč Kateřina, přestože znala lidské nedostatky kněží, chovala k nim vždycky obrovskou úctu: rozdělují totiž prostřednictvím svátostí a Slova spásonosnou moc Krve Kristovy. Světice ze Sieny vždycky vybízela kněze - i papeže, kterého nazývala ?sladkým Kristem na zemi? - aby byli věrni svojí odpovědnosti. Byla v tom vedena vždy a jedině svojí hlubokou a stálou láskou k církvi. Před svojí smrtí řekla: ?Opouštím tělo, neboť jsem vskutku strávila a darovala život v církvi a pro církev svatou, která je mi nejvzácnější milostí? (Raimund z Capuy, S. Caterina da Siena, Legenda maior, n.363).?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

To byla katecheze svatého otce. Na audienci byli přítomni také poutníci z České republiky, které Benedikt XVI. pozdravil česky:

?Srdečně vítám a zdravím poutníky z České republiky, zejména z farnosti svatého Petra a Pavla v Říčanech.
Rád vám všem žehnám! Chvála Kristu!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.