Zármutek v ?papežské rodině?

25.11.2010 

Včera ráno zemřela Manuela Camagni jedna ze zasvěcených laiček - členek Memores Domini, které se starají o papežovu domácnost. Podlehla zraněním, která utrpěla při autonehodě v úterý (23.11.) večer. Manuela Camagni začala pracovat v papežském domě od května 2005, tedy krátce po zvolení kardinál Josepha Ratzingera na Petrův stolec.

Benedikt XVI. včera ráno, krátce poté co se zármutkem přijal zprávu o její smrti, sloužil za šestapadesátiledou Manuelu zádušní mši v soukromé kapli za účasti ?papežské rodiny?.

Manuela Camagni se narodila v roce 1954 v San Piero in Bagno di Romagna. Do komunity Memores Domini, což je institut zasvěceného života při hnutí Comunione e liberazione, vstoupila v roce 1980. Před svou službou v papežské domácnosti pracovala například pět let na biskupství v Tunisu.
Na stránkách právě vyšlé knihy-rozhovorů Světlo světa Benedikt XVI. hovoří o některých okamžicích ze svého soukromého života, a říká, že s papežskou rodinou, tj. čtyřmi ženami z komunity Memores Domini a dvěma sekretáři prožívá okamžiky modlitby a uvolnění; okamžiky zvlášť důležité a velmi intenzivní.

Oba papežovi sekretáři, Georg Gänswein a Alfred Xuereb, se také hned po zprávě o Manuelině smrti spolu s ostatními Memores Domini odebrali do márnice nemocnice, v níž zemřela.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.