Benedikt XVI. přijal nového velvyslance Japonska

27.11.2010 

Všechny země by měly část peněz, putujících do zbrojení, raději investovat do rozvojových projektů. Tak Benedikt XVI. apeloval ve prospěch světového míru v promluvě k novému velvyslanci Japonska u Svatého stolce. Ridekazu Yamagucee předal papeži své pověřovací listiny dnes dopoledne v Apoštolském paláci.

Na letošek připadá 65. výročí tragického svrhnutí dvou atomových bomb na města Hiroshima a Nagasaki. Tyto tragédie nám naléhavě připomínají, jak je důležité usilovat o nešíření jaderných zbraní a o odzbrojení, zdůraznil Benedikt XVI.
Japonsko, řekl papež, ?je příkladem neustálé podpory při hledání politických řešení, které umožní předcházet šíření nukleárních zbraní a tomu, aby válka byla považována za způsob řešení mezinárodních konfliktů. Benedikt XVI. ujistil, že Svatý stolec sdílí s Japonskem obavy, týkající se jaderných zbraní a že povzbuzuje státy, aby ?trpělivě splétaly tkanivo ekonomických a politických vztahů ve prospěch míru?. Tato pouta tvoří záštitu proti každé zámince novému užití zbraní a umožňují podporovat integrální lidský rozvoj všech národů?.

Papež povzbudil ke konkrétní akci: část peněz určených na zbrojení investovat raději do projektů, které podpoří ekonomický a sociální růst, školství a zdravotnictví?. ?Zejména dnes, v době nestability trhů a zaměstnanosti, zůstává stálou nutností najít bezpečné finanční zdroje,? připomněl papež s tím, že Japonsko je významným hráčem na regionální i mezinárodní scéně a v rámci Spojených národů značně přispívá k šíření míru, demokracie a lidských práv na Dálném východě a především v rozvojových zemích. Jako konkrétní příklad papež vyzdvihl finanční pomoc Tokia rozvojovým zemím. Ta představuje ?základní kámen pro vytvoření stabilního míru a prosperity?.

Benedikt XVI. také během promluvy k novému japonskému velvyslanci vyjádřil potěšení ze vztahů mezi Svatým stolcem a Japonskem za posledních šedesát let a z toho, že se v této zemi katolická církev těší svobodě. ?Svoboda svědomí a kultu?, ale také ?svoboda členů katolické církve zapojovat se aktivně do japonské kultury a společnosti a hrát živou roli v současném Japonsku.? Významná je tam přítomnost katolíků ?na univerzitách, ve školství, nemocnicích a charitativních organizacích?. Mimoto, jak zdůraznil Beneditk XVI., jsou členové katolické církve už dlouho zapojeni v ?otevřeném a uctivém dialogu s ostatními náboženstvími, především s těmi, která mají své kořeny v tomto národě?.

Ridekazu Yamagucee se narodil 23. prosince 1948. Vystudoval obor mezinárodních vztahů na univerzitě v Tokiu a nastoupil na diplomatickou dráhu. Od roku 2007 byl až dosud velvyslancem na Kostarice.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.