Papež k situaci v Rio de Janeiro

29.11.2010 

Benedikt XVI. s ?hlubokým zármutkem? sleduje násilné střety mezi pořádkovými silami a drogovými dealery, které v těchto dnech vypukly v Rio de Janeiru. Zemřelo během nich už přes 40 lidí. Papež ve svém listu arcibiskupovi Ria, Oranimu João Tempestovi, ujišťuje o svých modlitbách za oběti tohoto vystupňované násilí. Mimo to Svatý otec žádá všechny představitele, aby těmto nepokojům učinili přítrž a povzbuzuje k obnovení respektu k zákonům a ke společnému dobru.
Hovoří arcibiskup Ria de Janiera, mons. Orani João Tempesta:

?Tady v Riu bylo poselství Svatého otce přijato velmi dobře. Moc za něj děkuji a děkuji také těm, kdo jsou s námi v těchto dnech. Pořádkové síly v těchto dnech obsadily dvě poměrně neklidné čtvrti města, které byly předtím v rukách narkomafie. Teď jsou tedy obsazeny vojáky a situace je klidná. Církev je zdejším lidem nablízku. Jsou tu kněží a církevní společenství, kteří evangelizují a nyní snaží se pochopit, co bude dál.?

Už přes 30 let je zdejšímu lidu a především opuštěným dětem na blízku italský misionář, O. Renato Chiera. Ten se v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas pozastavil u důvodů násilí, které v těchto dnech explodovalo v Brazílii:

?Žijeme ve válečném klimatu a to, co je vidět v ulicích je válka. Byl bych rád, kdyby se v Brazílii zamysleli ? a myslím, že to nedělají ? nad tím, proti komu se tato válka vede. Je to válka proti mladým a dospívajícím, které naše společnost, naše vlády a naše rodiny opomíjí už dlouhé roky. Takže si naši synové ? protože všichni to jsou chlapci ? vybrali své vůdce, jimiž jsou obchodníci s drogami. Ti jsou starší a je jim mezi 25 a 30 lety. Musíme si uvědomit, že vedeme válku proti našim synům ? synům Brazílie, kteří pocházejí z našich favelas ? chudinských slumů ? a které jsme opustili. Jsou to chlapci bez perspektiv. Nebyli milováni a v podstatě všichni mají rozbité rodiny. Tihle chlapci chtějí dosáhnout blahobytu, který mají ostatní a který jim společnost vnucuje jako hlavní hodnotu.?

Jak je podle vás možné, že se rozpoutalo takovéto násilí v Rio de Janeiru?

?Jak k tomu došlo? Tahle situace je tu už 40 let. Ti chlapci byli opuštěni rodinami, společností a vládou a to vyprovokovalo tuhle situaci. Byli do hloubky zraněni. A co udělali? Nyní v celé Brazílii zorganizovali tyto násilné akce, vzpoury. Musíme se bránit, ale nestačí vyhrát tuhle bitvu v Riu, kterou jsme vlastně ani nevyhráli, protože jde jen o dvě z chudinských čtvrtí z více než tisíce dalších. Musíme se zamyslet nad tím, co se děje s naší mládeží a s naší Brazílií.?

Komentuje boje v ulicích Ria de Janeita italský misionář, otec Renato Chiera.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.