Benedikt XVI. hovořil o teologii k Mezinárodní teologické komisi

4.12.2010 

?Teologem nelze být izolovaně,? varoval včera Benedikt XVI. členy Mezinárodní teologické komise, s nimiž se setkal na závěr jejich plenárního zasedání. Zdůraznil také, že ideály spravedlnosti a demokratické rovnosti zemřou, pokud budou vyrvány z kořenů, ze kterých vzešly: z křesťanství.

Teologie je opravdová jedině pokud vychází ze setkání se Zmrtvýchvstalým Kristem, protože ?žádný teologický systém nemůže existovat, pokud není prostoupen Boží láskou?. ?Ten, kdo v Kristu odhalil Boží lásku, vlitou do našich srdcí, touží lépe poznat Toho, kým je milován, a koho miluje?, dodal papež:

?Poznání a láska se navzájem podporují. Otcové Církve tvrdili, že ten, kdo miluje Boha, je nucen stát se v určitém smyslu teologem, tedy tím, kdo mluví s Bohem, kdo myslí na Boha a snaží se myslet spolu s Bohem.?

Teologická reflexe ? pokračoval papež ? pomáhá díky své rozumovosti ?dialogu s věřícími jiných náboženství i s nevěřícími?. ?Můžeme přemýšlet o Bohu a sdělovat to, co myslíme, protože on nám dal rozum v harmonii se svou přirozeností.?
?Tato rozumovost teologie? pomáhá ?očišťovat lidský rozum, tím, že ho osvobozuje od některých předsudků a idejí, které mohou mít velký vliv na myšlení každé doby.? Mimo to, vysvětluje dále Benedikt XVI., je ?poznání Boha v jeho pravé přirozenosti? nebo-li jakožto ?pramene odpuštění? také ?bezpečným způsobem zajištění míru? ve světě. Teologové, jejichž metoda je skutečně vědecká musí nejen pokračovat v užívání racionality, ale musí být věrni víře církve, udržovat kontinuitu a vést dialog s věřícími a s teology, kteří tu byli před námi, protože teolog nikdy nezačíná od nuly. Proto papež zdůrazňuje, že mezi teology a pastýři musí vládnout jednota:

?V izolaci nelze být teology: teologové potřebují službu pastýřů církve, stejně tak Magisterium potřebuje teology, kteří důsledně vykonávají svou službu se vší askezí, kterou v sobě zahrnuje.?

?Kristus zemřel za všechny, ale ne všichni to vědí nebo přijímají.? Víra nás ?vede ke službě ostatním v Kristově jménu. Jinými slovy, úsilí křesťanů na sociálním poli nutně vyplývá z projevu Boží lásky. Kontemplace zjeveného Boha a láska k bližnímu od sebe nemůžou být odděleny, i když jsou žity podle různých charismat:

?Ve světě, který si často velmi váží darů Křesťanství ? jako například myšlenky demokratické rovnosti ? aniž by chápal kořeny těchto ideálů, je obzvlášť důležité ukázat, že plody umírají, jsou-li uťaty kořeny stromu. Neexistuje spravedlnost bez pravdy, a spravedlnost se nemůže plně rozvinout, je-li její horizont omezen pouze na materiální svět. Pro nás křesťany má sociální solidarita vždycky perspektivu věčnosti.?

Řekl Benedikt XVI. včera při setkání s účastníky plenárního zasedání Mezinárodní teologické komise.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.