Církev je institucí, která uchovává historickou paměť

9.12.2010 

Dvě stě let existence si dnes připomněla Papežská římská archeologická akademie, na svém slavnostním zasedání v paláci Cancellerie. Papežské pozdravy předal účastníkům kardinál státní sekretář, Tarcisio Bertone.

?V případě (vaší akademie) se můžeme podivovat nad ironií osudu ? která je pro nás věřící ironií Prozřetelnosti ? spočívající v tom, že akademie, jež se měla stát papežskou, povstala v tak obtížném a dramatickém období, jakým byl pontifikát Pia VII. Může nás to ubezpečovat ve víře, že Bůh ?dokáže psát rovně i po křivých řádcích?, ale je to také dokladem toho, že pro poctivé hledání pravdy a autentické nadšení pro vědu neplatí bariéry politického režimu. Bohu díky, řeka pravé kultury dokáže být často ponornou řekou, která dokáže plynout pod povrchovou vrstvou historických událostí k hlubším úrovním. Je to zkušenost společná všem dobám. Známe ji také z totalitních režimů minulého století.?

Kardinál Bertone zmínil také rostoucí potřebu historické paměti v naší době, poznamenané dominantní kulturou bezprostředního prožitku. Právě Církev je jednou z institucí, ba dokonce jednou z hlavních institucí, jenž podporují šíření historické paměti lidstva, živý smysl pro minulost, který zakládá hluboké pochopení přítomnosti a rozvrhování do budoucna.

Papežská římská archeologická akademie vznikla v roce 1810 v návaznosti na předchozí Akademii římských starožitností, založenou papežem Benediktem XIV. v roce 1740. Zvláštní pozornost věnuje archeologickým a uměleckým památkám starověku a středověku, které jsou vlastnictvím Svatého stolce. Má celkem 140 členů. Současnou předsedkyní akademie je prof. Letizia Ermini Pani.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.