Diskriminace křesťanů v Evropě na vzestupu

13.12.2010 

V posledních pěti letech se na Starém kontinentu množí projevy intolerance vůči křesťanům. Dokládá to Raport zveřejněný 10. prosince na zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Obsah čtyřicetistránkového dokumentu pro nás představuje ředitelka Observatoře projevů intolerance a diskriminace vůči křesťanům v Evropě, Gudrun Kugler:

?Intolerance a diskriminace namířená proti křesťanům v Evropě je poměrně novým fenoménem. Na úrovni právní diskriminace vznikají nové problémy a na úrovni sociální intolerance dochází k rostoucí marginalizaci křesťanů a dokonce stoupá počet deliktů vedených nenávistí ke křesťanům a ke stavbě kostelů v Evropě. Předložili jsme podrobnou zprávu o těchto skutečnostech a o diskusích probíhajících v různých evropských regionech.?

Raport tvrdí, že náboženská svoboda je v nebezpečí zejména pokud jde o její veřejnou, institucionální podobu...

?Ano, je tendence vyloučit křesťany z veřejné sféry, například prostřednictvím vylučování lidí, kteří jsou nositeli křesťanských idejí, tendence marginalizovat křesťany působící ve veřejné sféře, tendence umenšovat práva věřících, zejména pokud jde o kolektivní dimensi svobody náboženství. setkáváme se také s negativními stereotypizací křesťanů v médiích, podobně ve filmu a v moderní literatuře. Opravdu velké množství umělecké produkce projevuje neúctu ke křesťanům.?

Co si slibujete od zveřejnění tohoto raportu?

?Cílem je v první řadě probudit vědomí, že jde o skutečně vážný problém. když lidé začnou vidět, že takový problém skutečně je, začnou si více všímat diskriminace namířené proti křesťanům. Vybízíme také zákonodárce, aby otevřeli oči, protože mohou svou činností ohrožovat práva křesťanů. Chceme také, aby si novináři uvědomili, že právě oni někdy posilují ve veřejném mínění předsudky namířené proti křesťanům.?

- říká Gudrun Kugler, ředitelka Observatoře projevů intolerance a diskriminace vůči křesťanům v Evropě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.