Kard. Comastri: Vánoce jsou oslavou narozenin Ježíše

13.12.2010 

Dva tisíce dětí z římských oratoří se večera ráno spolu se svými rodiči a průvodci účastnilo mše svaté ve svatopetrské bazilice, které předsedal kardinál Angelo Comastri, generální vikář Svatého otce pro Městský stát Vatikán. Děti se pak účastnil polední modlitby Anděl Páně se Svatým otcem na náměstí svatého Petra, kde Benedikt XVI. požehnal sošky Ježíšků pro Betlémy do rodin, škol i farností.

?Nejen štědrovečerní večeře, prázdniny nebo oslava s přáteli: Vánoce jsou oslavou narození Ježíše, i když mnozí na Oslavence zapomínají.? Tak vysvětloval dětem ve vatikánské bazilice Vánoce kardinál Comastri. Nabídl jim také, aby následovali příklad Matky Terezy, která Betlém připravovala už na první neděli adventní, ale bez slámy v jesličkách. Tu do nich přidávala stéblo po stéblu, vždycky, když udělala nějaký skutek milosrdenství, tak, aby se Ježíš narodil doprostřed milosrdenství a radosti, protože každý dobrý skutek přináší radost. A tak se každý rok oslava Ježíšova narození stane pro všechny křesťany na světě znovu důvodem k radosti, dodal kardinál Comastri:

?Je to Bůh, který se k nám přiblížil. Je to Bůh, který přišel mezi nás, do naší lidské rodiny. Stal se příbuzným každého z nás. A je jasné, že když se nám Bůh přiblížil, že je možný lepší svět. Je možný lepší život. Je-li Bůh blízko, je-li možné se s ním setkat, život se může změnit.?

Jako příklady ukázal kardinál Comastri svatého Pavla, který se z pronásledovatele křesťanů stal autorem hymnu na lásku, nebo svatého Augustina, Františka nebo blahoslaveného Charlese de Foucaulda. Všem těmto mužům setkání s Pánem změnilo život. Toto setkání se každé Vánoce opakuje díky zázraku Božího Vtělení, které nám připomíná dítě v jesličkách uprostřed Betlémů, které máme v našich domovech, připomněl dvoutisícům dětí z římských oratoří kardinál Angelo Comastri, generální vikář Svatého otce pro Městský stát Vatikán, při včerejší bohoslužbě ve svatopetrské bazilice.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.