Irácké křesťany podpořila čtvrtina europoslanců

16.12.2010 

My členové Evropského parlamentu, jsme rozhodnuti udržovat vztahy s křesťany na Blízkém východě a nenechávat je osamocené ? čteme v listu europoslanců předaném včera delegaci iráckých biskupů. Ti přijeli do Štrasburku žádat o podporu a informovat o katastrofální situaci křesťanů v Iráku. ?Jsme připraveni užít veškerých prostředků, jimiž disponujeme, k obraně demokracie, lidských práv a svobody náboženství, rovněž pro křesťany Blízkého východu,? čteme dále v listu.

Ačkoliv obsah listu je po obsahové stránce velmi výrazný, jeho hodnota není velká. Podepsalo ho sotva 160 z více než 700 členů Evropského parlamentu, tedy necelá čtvrtina. Velmi rozhodně se nicméně na obranu iráckých křesťanů postavil předseda Parlamentu, Jerzy Buzek. Podle jeho slov by Evropská Unie měla započítat bezpečnost iráckých křesťanů mezi své priority.

Iráčtí biskupové přijali deklaraci europoslanců se zadostiučiněním. Po tolika letech jsme se konečně dočkali výrazného gesta, uvedl kardinál Emanuel III. Delly v rozhovoru pro agenturu SIR. Naznačil také, že ve všech muslimských zemích je náboženská svoboda pouhou fikcí. Máme nanejvýš svobodu kultu, to znamená, že se můžeme modlit v našich kostelích. O svobodě svědomí nemůže být vůbec řeč, podotkl patriarcha.

Další člen irácké delegace, arcibiskup Basile Georges Casmoussa z Mosulu apeloval ve Štrasburku na Evropskou Unii, aby vyvíjela nátlak na umírněné muslimy. V Iráku jich není málo a právě oni mohou sehrát rozhodující roli v budování irácké demorkacie, řekl europoslancům arcibiskup Casmoussa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.