Delegace Světové luteránské federace na návštěvě Benedikta XVI.

16.12.2010 

Benedikt XVI. přijal dnes dopoledne předsedu Světové luteránské federace, pastora Muniba Younana spolu s doprovodem. Papež v promluvě připomenul význam společného ?Prohlášení k nauce o ospravedlnění?, podepsaného před jedenácti lety zmíněnou federací a katolickou církví.

?S Boží pomocí bylo možné pomalu a trpělivě odstraňovat překážky a favorizovat viditelná pouta jednoty skrze teologický dialog a praktickou spolupráci zejména na rovině místních společenství.?

Papež zdůraznil, že zmíněné společné prohlášení je významným krokem obtížné cesty ke znovunastolení plné jednoty křesťanů a pobídkou k dalším ekumenickým diskusím.

?Doufám, že ekumenické aktivity nabídnou katolíkům i luteránům nové příležitosti společného růstu v životě, ve svědectví evangeliu a ve snaze nést Kristovo světlo do všech vrstev společnosti.?

Benedikt XVI. poukázal také na probíhající práce Mezinárodní katolicko-luteránské komise o jednotě, která připravuje dokument o společných aktivitách, a studuje také budoucí téma ?Křtu a rostoucího církevního společenství?.
Tradiční předvánoční návštěva Světové luterské federace ve Vatikánu skončila výměnou vzájemných blahopřání k blížícím se Vánočním svátkům.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.