Benedikt XVI.: Princip bratrství zůstal v moderní společnosti mrtvou literou

16.12.2010 

Benedikt XVI. dnes v audienci přijal pět nových velvyslanců u Svatého stolce, kteří mu předali své pověřovací listiny. Jde o diplomaty Nepálu, Zambie, Andorry, Seychel a Mali. Už rok trvající mobilizace celého světa pro Haiti ukazuje víc než jakákoliv slova, že opravdové mezinárodní společenství neexistuje bez vzájemné podpory mezi národy, zdůraznil Benedikt XVI. Poukázal na to, že princip bratrství mezi národy našel ve filosofickém a politickém myšlení, bohužel, menší ozvěnu než jiné ideály, jako například svoboda, rovnost, rozvoj nebo jednota. ?Jde o princip, který zůstal v moderní a současné politické společnosti mrtvou literou, a to především kvůli vlivu individualistických nebo kolektivistických ideologií.?

Pro důstojný život, zdůraznil papež, potřebují všechny lidské bytosti respekt, tedy aby byla výslovně uznána jejich práva. To samotné však nestačí k žití plného lidského života. Lidská osoba potřebuje bratrství a třebaže globalizace přivádí lidi blíž k sobě, nedělá z nich bratry. Bratrství není racionální proces:

?Lidský rozum je schopný rozpoznat rovnost všech lidí a potřebu vyrovnávat přehnané nerovnosti mezi nimi, ale nemá schopnost nastolit bratrství, který je nadpřirozeným darem.?

Bratrství, dobročinnost a respekt je třeba projevovat ve všech sférách lidské činnosti včetně ekonomiky. Obchodování je výrazem lidského bytí ve vzájemných vztazích a je to jeden z hlavních sektorů spolupráce mezi národy. V tomto komplexním scénáři se pohybuje církev se svým poselstvím, jehož součástí je logika darování, v níž všechno, co je vlastní člověku, považuje za projev Boží lásky.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.