Dialog s protestanty má pokračovat

17.12.2010 

Papež si přeje, aby se dialog s protestanty intenzívně rozvíjel. Leží mu to na srdci stejně tak, jako dialog s pravoslavím. Pro agenturu KNA o tom mluvil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch.
Šéf vatikánského úřadu pro ekumenismus se domnívá, že nelze mluvit o zmražení ekumenických vztahů. Připomíná nicméně, že cílem ekumenismu je jednota Církve. Základní problém spočívá v tom, jak jednotlivá církevní společenství tuto jednotu chápou. Podle protestantů by stačilo vzájemně se uznat za církve. Z katolického hlediska je nutné vyjasnit různice ve věrouce a dojít ke shodě. Dialog s protestantskými církvemi komplikuje rovněž velká fragmentarizace jednotlivých společenství. Švýcarský kardinál nicméně oceňuje činnost společenství evangelických církví v Evropě (GEKE), které považuje za partnera, s nímž lze závazně hovořit.
Na dotaz o nejbližších plánech v dialogu s protestanty předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů připomněl společnou deklaraci o ospravedlnění podepsanou s luterány před jedenácti lety. Jako další cíle vidí kard. Koch podobné deklarace o Církvi, Eucharistii a o službě v Církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.