Benedikt XVI.: Více investovat do zdravotnictví

18.12.2010 

Žádný nemocný by se neměl cítit zapomenutý a vyloučený, píše Benedikt XVI. v poselství ke Světovému dni nemocných, který připadá na 11. února, na svátek Panny Marie Lurdské. Poselství bylo zveřejněno dnes ve Vatikánu a papež v něm s odvoláním na téma poselství ?Jeho ranami jste byli uzdraveni? zdůrazňuje, že Pán svým zmrtvýchvstáním zvítězil nad utrpením.

Každý člověk je naším bratrem, tím spíš je-li slabý. Nemocní musí být ve středu naší pozornosti, aby se nikdo z nich necítil zapomenutý a vyloučený, apeluje Benedikt XVI. a připomíná, že míru lidskosti určuje především vztah k trpícímu. ?Společnost, která neumí přijímat trpící, je společností krutou a nelidskou.? Proto papež vyzývá, aby se ?investovalo více energie do zdravotnických zařízení, které pomáhají trpícím, především chudým a potřebným?.

V poselství s pohnutím připomíná svou návštěvu Turínského plátna. Tato trpící tvář nás ?zve, abychom rozjímali o Tom, kdo na sobě nesl utrpení všech lidí všech dob, také naše utrpení, naše obtíže, naše hříchy?. Utrpení zůstává ?plné tajemství, je těžké ho přijmout a nést?, je to ?zkouška víry učedníků a naší víry?, vysvětluje Benedikt XVI.

Právě ?skrze Kristovy rány?, píše dál, ?můžeme očima naděje vidět všechna zla, která souží lidstvo?. Pán svým zmrtvýchvstáním utrpení a zlo ze světa nevymítil, ale přemohl je. Proti panovačnosti Zla postavil všemohoucnost své Lásky, napsal papež a zopakoval v té souvislosti slova svatého Bernarda, že Bůh ?chtěl trpět pro nás a s námi, stal se člověkem, aby mohl spolu-trpět s člověkem skutečně, tělem a krví?. Sdílením utrpení Pán rozdává útěchu a činí nás účastníky Boží lásky.

Část dokumentu ? s myšlenkou na Světové setkání mládeže v Madridu - papež věnuje mladým, kteří ?prožívají zkušenost nemoci?. ?Utrpení a Ježíšův kříž často budí strach, protože zdánlivě popírají život?, píše Benedikt XVI. ?Ve skutečnosti je tomu však přesně naopak. Kříž je Božím ?ano? člověku, největším a neintenzivnějším vyjádřením jeho lásky a pramenem, z něhož vyvěrá věčný život.? Z Ježíšova probodnutého boku vytryskl Boží život. Jedině Pán je ?schopný osvobodit svět od zla a dát růst svému království spravedlnosti, míru a lásky, ve které všichni doufáme?. Benedikt XVI. proto zve mladé lidi k setkání s Ježíšem v eucharistii a k tomu, aby byli připraveni sloužit Pánu v chudých, nemocný a ve všech bratrech, kteří potřebují naši pomoc.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.