Benedikt XVI.: Co jiného hledá člověk, ne-li Pravdu, která je Láskou?

25.12.2010 

Zatímco u nás sněží, v Římě se Vánoce jen zřídka obejdou bez deště. Na svatopetrské náměstí ozdobené monumentálním Betlémem s jesličkami se však i přes tuto nepřízeň počasí sešlo přibližně 50 tisíc lidí, aby si osobně vyslechli poselství Benedikta XVI. a přijali tradiční požehnání Urbi et Orbi. Svatý otec přesně v poledne vyšel na prostřední lodžii vatikánské baziliky a svou promluvu začal známou citací z Janova evangelia (1,14):

??Slovo se stalo tělem?. Před tímto zjevením v nás vyvstává znovu otázka: jak je to možné? Slovo a tělo jsou skutečnosti, které stojí proti sobě. Jak se může věčné a všemohoucí Slovo stát křehkým a smrtelným člověkem? Není jiné odpovědi než Láska. Kdo miluje, chce se sdílet spolu s milovaným, chce s ním být jedno. A Písmo svaté nám právě představuje velký příběh lásky Boha ke svému lidu, jenž vyvrcholil v Ježíši Kristu.

Ve skutečnosti se Bůh nemění. Je věrný Sobě samému. Ten, který stvořil svět, je tím, který povolal Abrahama a který zjevil svoje Jméno Mojžíšovi: Já jsem, který jsem? Bůh Abrahámův, Izákův a Jakubův? Bůh milosrdný a milostivý, shovívavý, velmi laskavý a věrný (srov. Ex 3,14-15; 34,6). Bůh se nemění, On je Láska odevždy a navždy. Je v Sobě samém společenstvím, Jednotou v Trojici, a každé jeho dílo a slovo směřuje ke společenství. Vtělení je vrcholem stvoření. Když v Mariině lůně z Otcovy vůle působením Ducha svatého povstal Ježíš, Syn Boží, jenž se stal člověkem, dosáhlo stvoření svého vrcholu. Pořádající princip universa, Logos, začal existovat v tomto světě, v určitém prostoru a v určitém čase.?

PLNÉ ZNĚNÍ poselství Benedikta XVI. Urbi et Orbi je ZDE

Tolik letošní Vánoční poselství Benedikta XVI. Následovaly pozdravy papeže v 65 jazycích, mezi nimiž nechyběla ani čeština:

?Narodil se vám Spasitel. Radujte se!?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.