Zemřel diplomat Pia XII., který zachránil desetitisíce Židů

27.12.2010 

Vatikán.Více než 10 tisíc Židů zachránil za II. světové války arcibiskup Giovanni Ferrofino, který zemřel před týdnem (20. prosince) ve věku 99 let. Jako papežský diplomat se řídil přímo doporučením Pia XII. Připomíná to Gary Krupp, americký Žid a zakladatel nadace Pave the Way, která si klade za cíl připravovat půdu mezináboženskému dialogu. ?Byl to možná nejvýznamnější očitý svědek úsilí papeže Pacelliho o záchranu Židů, s jakým se naše nadace dostala do kontaktu,? uvedl Krupp v rozhovoru pro římskou agenturu Zenit.

V roce 1939 Pius XII. vyslal P. Ferrofina k portugalskému prezidentovi s žádostí o udělení víza pro Židy přijíždějících do této země. Krátce po vypuknutí války byl jmenován sekretářem apoštolské nunciatury v Dominikánské republice a dříve než odjel na misi papeže navštívil. Před dvěma lety v rozhovoru pro nadaci Pave the Way vypověděl, jak hluboce byl Pius XII. pohnut začínajícím vyhlazováním Židů. Jak řekl, papežův neklid a rozrušení souvisely také s tím, že nechápal, proč země jako Spojené Státy nespěchají s jejich záchranou. Na prosbu Pia XII. pak spolu s tehdejším nunciem v Dominikánské republice požádali tamního prezidenta o udělení víz pro Židy prchající z okupované Evropy a podařilo se jim tak zachránit tisíce lidí. Nejměne dvakrát v roce pro ně vypravoval Vatikán zvláštní lodě z Portugalska a Španělska do Ameriky. P. Ferrofino pomáhal pak uprchlíkům s usídlením v Kanadě, USA, Mexiku nebo na Kubě.

Po válce působil arcibiskup Ferrofino jako apoštolský nuncius na Haiti a v Ekvádoru. Letos, nedlouho před smrtí, sepsal písemné svědectví o práci pro záchranu Židů za války. Předáno bylo do izraelského institutu Yad Vashem v Jeruzalémě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.