Pokoje se nedosáhne ekonomickou či mediální mocí

1.1.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, baz. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,

První Angelus roku 2011 je mi příležitostí, abych popřál všem pokoj a dobro, přičemž vás svěřuji přímluvě Nejsvětější Panny, kterou si dnes připomínáme jako Matku Boží. Na začátku nového roku se křesťanský lid shromažďuje duchovně před betlémskou jeskyní, kde Panna Maria přivedla na svět Ježíše. Prosíme Matku o požehnání a ona nám žehná tím, že nám ukazuje Syna. On osobně je totiž Požehnáním. Bůh nám darováním Ježíše dal všechno: svou lásku, svůj život, světlo pravdy, odpuštění hříchů. Daroval nám pokoj. Ano, Ježíš Kristus je náš pokoj (srov. Ef 2,14). Semeno lásky a pokoje, jež přinesl na svět, je mocnější než semeno nenávisti a násilí. Je silnější, protože jméno Ježíš přesahuje každé jiné jméno, obsahuje veškerý majestát Boha, jak oznámil prorok Micheáš: ?A ty, Betléme Efratský, z tebe mi vyjde ten, který bude vládcem? Bude stát a pást v Hospodinově síle, ve velebnosti jména Hospodina, svého Boha. On sám pak bude pokojem!? (Mich 5,1-4).

Proto v tento den před ikonou Panenské Matky prosí církev Boha skrze Ježíše Krista o pokoj. Je Světový den míru, vhodná příležitost ke společnému uvažování o velkých výzvách, které v naší době stojí před lidstvem. Jednou z nich, která je v těchto dnech dramaticky naléhavá, je náboženská svoboda. Proto jsem věnoval své letošní Poselství tématu ?Náboženská svoboda - cesta k míru?. V dnešní době jsme svědky dvou opačných tendencí, dvou negativních krajností: z jedné strany laicismus, který často potměšilým způsobem odsouvá náboženství na okraj, aby jej vměstnal do soukromé sféry; a na druhé straně fundamentalismus, který by jej chtěl silou vnutit všem. Ve skutečnosti však ?Bůh povolává k sobě lidstvo v záměru lásky, která zahrnuje celou osobu v její přirozené i duchovní dimenzi, a vyžaduje svobodnou a zodpovědnou odpověď celého srdce a celého bytí, odpověď individuální i společnou? (Poselství, č.8). Tam, kde je účinně uznávána náboženská svoboda, je důstojnost lidské osoby respektována ve svém kořeni, prostřednictvím upřímného hledání pravdy a dobra se konsoliduje mravní svědomí a upevňují se instituce i občanské soužití (srov. ibid., 5). Proto je náboženská svoboda privilegovanou cestou k vytváření míru.

Drazí přátelé, obraťme znovu svůj pohled k Ježíši, spočívajícímu v náruči jeho Matky, Panny Marie. Díváme-li se na Něho, jenž je ?knížetem pokoje? (Iz 9,5), rozumíme, že pokoj se nedosáhne zbraněmi, ani ekonomickou, politickou, kulturní či mediální mocí. Pokoj je dílem lidských svědomí, která se otevírají pravdě a lásce. Kéž nám Bůh pomáhá činit pokroky na této cestě v novém roce, který dostáváme k životu.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.