Cesta obrácení je cestou k jednotě

23.1.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
V těchto dnech od 18. do 25. ledna se koná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Letos je jeho tématem úryvek z knihy Skutků apoštolů, který několika slovy shrnuje život prvotního křesťanského společenství v Jeruzalémě a zní takto: ?Setrvávali v apoštolském učení, v bratrském společenství, v lámání chleba a v modlitbách? (Sk 2,42). Je velmi příznačné, že toto téma navrhli církve a křesťanská společenství shromážděná v ekumenickém duchu v Jeruzalémě. Víme jakým zkouškám musí čelit bratři a sestry ve Svaté zemi a na Blízkém východě. Jejich služba je o to cennější, že je zhodnocena svědectvím, které v některých případech dospívá až k oběti života. Semknuti kolem nich, přijímáme tedy s radostí náměty k reflexi, nabídnuté komunitami žijícími v Jeruzalémě, a všem se tak dostává dalšího faktoru společenství.

My křesťané, abychom byli ve světě znamením a nástrojem vnitřního spojení s Bohem, musíme také dnes zakládat svůj život na těchto čtyřech stěžejních bodech: život na základě víry apoštolů, bratrské společenství, eucharistie a modlitba. Jedině takto může církev, pevně sjednocena v Kristu, účinně plnit své poslání navzdory omezením a nedostatkům svých členů, navzdory rozdělením, s nimiž se musel vyrovnávat už apoštol Pavel v Korintské komunitě, jak připomíná druhé biblické čtení této neděle, kde se praví: ?Napomínám vás, bratři, buďte všichni zajedno a ať nejsou mezi vámi roztržky. Stejně usuzujte a stejně smýšlejte.? (1 Kor 1,10). Apoštol se dozvěděl, že v korintské křesťanské komunitě vznikly hádky a rozdělení a proto s velkou rozhodností dodává: ?Je snad Kristus rozdělen?? (1,13). Těmito slovy prohlašuje, že každé rozdělení v církvi je urážkou Krista a současně, že je to vždycky On, jediná Hlava a Pán, ve kterém můžeme znovu nalézt svou jednotu mocí jeho nevyčerpatelné milosti.

Je proto stále aktuální výzva dnešního evangelia: ?Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království? (Mt 4,17). Seriózní snaha obrátit se ke Kristu je cesta, která vede církev v časech, jimiž disponuje Bůh, k plné viditelné jednotě. Znamením toho jsou ekumenická setkání, která se v těchto dnech konají na celém světě. Tady v Římě, kromě přítomnosti různých ekumenických delegací, začne zítra setkání komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a starobylými východními církvemi. A pozítří zakončíme Týden modliteb za jednotu křesťanů slavnostní bohoslužbou nešpor na svátek Obrácení sv. Pavla. Kéž nás na této cestě stále provází Panna Maria, Matka církve.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.