Kalendář Evropské unie bude doplněn o křesťanské svátky

28.1.2011 

V nové verzi Kalendáře Evropské unie nebudou chybět křesťanské svátky a k dosud vytištěným exemplárům bude připojen dodatek. Kardinála André Vingt-Trois o tom ujistil francouzský ministr pro evropské záležitosti Laurent Wauquiez. Pařížský arcibiskup ho přímo oslovil s dotazem, co francouzská vláda podnikla, jako výraz nesouhlasu s publikací evropského kalendáře na školní rok 2010/11, kde je Halloween, Valentýn, židovské, muslimské a dokonce hinduistické svátky, ale zcela chybí křesťanské slavnosti, včetně Vánoc, Velikonoc nebo Všech svatých. Kardinál Vingt-Trois to označil za ?útok na přesvědčení franocuzských křesťanů, který je navíc v rozporu s unijní legtislativou?. Vyjádřil také přesvědčení, že vláda je povinna domáhat se nápravy morálních škod, které tento skandální počin způsobil.
Francouzský ministr informoval, že se obrátil na komisaře EU pro zdraví a ochranu spotřebitelů, který za vydání kalendáře zodpovídal. Malťan John Dalli ministra ujistil, že v příštích vydáních k podobné chybě nedojde a že školy, kterým byly kalendáře zaslány, obdrží také doplňující suplement. Ve skutečnosti půjde o další vyhýbavé řešení. Dodatek totiž není koncipován jako soupis křesťanských svátků, nýbrž jako přehled oficiálních svátečních dní v jednotlivých členských zemích. V naprosté většině jde ovšem o křesťanské svátky, vzhledem k tomu, že 90% občanů Evropské Unie vyznává křesťanství.
Skandální opominutí všech těchto svátků vyvolalo početné individuální i kolektivní protesty, adresované předsedovi Evropského parlamentu Jerzymu Buzkovi a Josému Manuelovi Durão Barrosovi, stojícímu v čele Evropské komise. Právě tato instituce vydala zmíněný kalendář v třímilionovém nákladu ve všech jazycích Unie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.